İyi de Volkswagen’i kim alacak?

Skoda denilince benim aklıma gelen Galatasaray Lisesi yıllarımdır. Şimdi üniversite olan Ortaköy’deki kız bölümünde mutfak olmadığı için, kızların yemekleri de Beyoğlu’ndaki okulda...

Skoda denilince benim aklıma gelen Galatasaray Lisesi yıllarımdır.

Şimdi üniversite olan Ortaköy’deki kız bölümünde mutfak olmadığı için, kızların yemekleri de Beyoğlu’ndaki okulda hazırlanır, dev kuşhanelere koyulduktan sonra okulun uçuk mavi Skoda kamyonetiyle “Aşağı Okul” dediğimiz Ortaköy’deki binaya yollanırdı. Zaten bizim kuşak için Skoda demek, arka tekerlekleri içe doğru basan, çarpık bacaklı kamyonet demekti. Hatta o zamanlar çarpık bacaklılara “Skoda bacaklı” denirdi.

Meselenin geyik kısmını bırakıp esasına dönersek, Skoda aslında Avrupa’nın en eski otomobil üreticilerinden biri. Aslında 1895 yılında kurulmuş bir bisiklet fabrikası. Kuruluşundaki adı Laurin Klement. Sonradan Skoda ismini almış. Daha sonra otomobil ve kamyon üretimine başlamış.

2. Dünya Savaşı’nda Alman ordusu tarafından fabrikaya el konulmuş ve zırhlı araçlar, paletli taşıyıcılar, hatta uçak bile üretmiş. Çekoslovakya’nın Rusya’nın kontrolü altına girmesinden sonra ise Doğu Bloku için güzel sayılabilecek otomobiller üretmeye devam etmiş. Ancak asıl değişim, 2000’lerin başında Volkswagen Group tarafından satın alınmasıyla başlamış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bana katlanan herkese teşekkürler 16 Mayıs 2023 | 409 Okunma İçimizdeki İrlandalılar 12 Mayıs 2023 | 670 Okunma Dünün güneşi, bugünün çamaşırı 11 Mayıs 2023 | 1.184 Okunma Bozburun'da işlem tamam 10 Mayıs 2023 | 610 Okunma Rant deyince dingildeyenler 09 Mayıs 2023 | 801 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar