Darbelere karşı çare

Geçen yıl yaşanan menfur 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden bir yıl geçti ve şimdi daha sakin değerlendirmeler yapma imkânı doğdu.Yıl dönümü vesilesiyle açıklama yapan sivil toplum...

Geçen yıl yaşanan menfur 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden bir yıl geçti ve şimdi daha sakin değerlendirmeler yapma imkânı doğdu.
Yıl dönümü vesilesiyle açıklama yapan sivil toplum kuruluşları ve uzmanlar ortak bir noktaya dikkat çekiyor: Darbe dönemlerini geride bırakmak ancak iyi işleyen demokrasi ve sağlam bir adalet sistemiyle mümkün olur.

Meselâ, Denge ve Denetleme Ağı yaptığı açıklamada şöyle demiş: “Halkın iradesi tüm demokrasilerde belirleyici unsurdur. Bu iradeyi ve onu temsil eden Meclisi devre dışı bırakmayı hedefleyen her türlü müdahalenin kabul edilemez olduğunu yineliyor, darbe girişimini bir kez daha kınıyoruz. Bunun yanında, OHAL döneminde işletilen tedbirler ve çıkarılan KHK’ların anayasaya uygunluğunun, demokrasinin yapı taşı olan hukukun üstünlüğü bakımından vazgeçilmez olduğu açıktır. (...) OHAL’in amacı doğrultusunda ve hukuk devleti sınırlarında kalması ile temel hak ve özgürlüklerin korunmasının, bu reformların nasıl hayata geçeceği ile doğrudan bağlantılı olduğunun farkındayız. Bu sebeple, değişikliklerin bir yandan denge denetleme sistemini güçlendirerek, diğer yandan da toplumun farklı kesimlerinin görüşlerini yansıtacak şekilde kapsayıcı bir anlayışla yapılması gereğine dikkat çekiyoruz. Aynı ülkede bir arada yaşayanlar olarak diyalog ve uzlaşı içinde kalmamız ve darbe başta olmak üzere her türlü antidemokratik müdahalenin karşısında hep birlikte durabilme gücü bulmamız da ancak böyle mümkündür.” (http://www.birarada.org, erişim: 16 Temmuz 2017)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 151 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 104 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 107 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar