Halep harâb olduktan sonra

Karşı karşıya kaldığımız darbe musîbeti sebebiyle etrafımızdaki yangını göremez hale geldik. Elbette evde yangın varken önce o söndürülmeye çalışılır. Bununla birlikte...

Karşı karşıya kaldığımız darbe musîbeti sebebiyle etrafımızdaki yangını göremez hale geldik. Elbette evde yangın varken önce o söndürülmeye çalışılır. Bununla birlikte komşudaki yangınları da söndürmek gerekir ki alevler mahalleye yayılmasın.
Suriye’nin bu hâle nasıl düştüğünü bile unuttuk. 3 ay sürer diye tahmin edilen kavga, kargaşa ve iç savaş 5 yılı geride bıraktı. Dış politika uygulayıcıları bu noktada kötü bir imtihan verdi ve âdeta sınıfta kaldı.

Tıbbî Yardım Örgütleri Birliği (UOSSM), Suriye’nin abluka altında bulunan Halep şehrinin doğusunda her 10 bin kişi için sadece 1 doktorun bulunduğu uyarısında bulunmuş. BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan UOSSM İsviçre Başkanı Tevfik Chamaa, şunu da ilâve etmiş: “Suriye’de çatışmaların başladığı 2011 yılından bu yana en az 650 sağlık çalışanı öldürüldü. 2016 yılının ilk 6 ayında 80 hastane ve sağlık kurumu bombaların hedefi oldu ve en az 80 sağlık ve insanî yardım çalışanı öldürüldü.”

Fransa ve İngiltere dışişleri bakanları da Haleb’deki krize dikkat çekip kuşatmanın sona ermesi çağrısı yapmış. Haleb’deki durumla ilgili açıklama yapan iki bakan, bölgede barış görüşmelerinin devam ettirilmesinin imkânsız olduğuna da dikkati çekmişler. (AA, 28 Temmuz 2016)

Halep, bir müddettir BM’nin dolayısıyla dünyanın gündeminde. Ancak sadece görüşmeler yapılıp çare arayışı geciktiği için her geçen gün tehlike büyüyor. Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Cenevre’deki Suriye görüşmelerinin yeni turu için Ağustos ayının sonunu işaret etmesi muhaliflerin Halep konusundaki endişelerini arttırmış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 151 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 106 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 108 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar