Suriye’yi kurtarmak

Suriye’deki savaş yangını, azalmakla birlikte devam ediyor.Bir süre önce devreye giren ateşkesin her an çökebileceği ileri sürülüyor ki bu durum Suriye’de daha fazla acı, daha fazla can kaydı, daha fazla feryat...

Suriye’deki savaş yangını, azalmakla birlikte devam ediyor.
Bir süre önce devreye giren ateşkesin her an çökebileceği ileri sürülüyor ki bu durum Suriye’de daha fazla acı, daha fazla can kaydı, daha fazla feryat demek.

Gidişattan endişeli olan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura da ABD ve Rusya’ya; Suriye barış görüşmelerini kurtarmak için acil olarak müdahalede bulunma çağrısı yapmış. (bbc.com, 28 Nisan 2016)

BM Güvenlik Konseyi’ne Suriye barış görüşmelerindeki krizle ilgili bilgi veren Mistura, Şubat ayında üzerinde uzlaşılan ateşkesin şu an ‘zar zor hayatta’ kaldığını söylemiş. Haberlere bakılırsa Suriye’de şiddet hadiselerinin azalması beklenirken son günlerde yeniden tırmanışa geçmiş. Elbette bu tırmanışta, barış istemeyen ‘silâh tüccarları’nın payı vardır. Düşünün ki hastaneler bile vuruluyor ve bazen bir günde 20 sivil ölüyor. Ve her savaşta olduğu gibi Suriye’de de ölenlerin arasında çocuk var.

ABD ve Rusya’yı bu konuda işbirliğine çağıran BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in miraslarının Suriye’deki barış sürecine bağlı olacağını da söylemiş.

Bu savaş bir gün bitecekse, bugün bitmeli. Bunun için de elinde imkân olan herkes bu imkânı değerlendirmelidir. Savaşı durdurma çağrısı Amerika ve Rusya’ya yapılıyorsa, bir anlamda savaşı başlatan güçlerin de bunlar olduğu akla gelir. Hakikat de böyledir. Amerika ve Rusya, uyguladıkları politikalarla Suriye’nin bu hallere düşmesine zemin hazırladılar. Elbette tek kabahat bu ülkelerin değil, ancak bu iki ülke Suriye üzerinde güç ve silâh denemesi yapmayı tercih etti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 151 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 104 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 107 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar