Avrupa’nın Yeni Türkiye’ye uyum süreci

Defaatle söyledik. Yeter ki biz içeride sağlam duralım. Yeter ki doğru yoldan ayrılmayalım.Yeter ki kendi milli çıkarlarımıza uygun adımlar atalım. Hoşuna gitsin gitmesin dışarıdaki bütün...

Defaatle söyledik. Yeter ki biz içeride sağlam duralım. Yeter ki doğru yoldan ayrılmayalım.
Yeter ki kendi milli çıkarlarımıza uygun adımlar atalım. Hoşuna gitsin gitmesin dışarıdaki bütün aktörler buna uyum sağlamak zorunda.
Elbette bu "uyum süreci" kolay geçmiyor.
Malum, AB bizi yıllarca bir başka "uyum süreci"ne muhatap etti. Önümüze ödevler koydu. Artık yeni bir "uyum süreci" dönemi var karşımızda. AB'nin başını çeken ülkelerin yeni Türkiye gerçekliğine "uyum süreci!" Avrupa medyası bu "uyum süreci"ne direnmeye devam ediyor.
Türkiye'deki süreci tersine çevirmeye çalışıyorlar.
Fakat başaramıyorlar. Eskisi gibi Avrupalı siyasetçi ve bürokratlara nüfuz edemiyorlar. 16 Nisan sonrasında Avrupalı siyasetçi ve bürokratlar Türkiye'yi kendi istedikleri yöne çekemeyeceklerini çok daha net görüyorlar.
Eğer yeni Türkiye gerçekliğini kabul etmezlerse bunun kendilerine ağır maliyetler yükleyeceğinin de farkındalar. Çıkar temelli bir ilişki kurmanın arayışına girmiş durumdalar.
Bu tam da Türkiye'nin istediği şey.
İdeolojik olmayan, çıkar temelli, eşitler arası bir ilişki.

***

Çarşamba akşamı Brüksel'e vardık.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayağının tozuyla Avrupalı Demokratlar Birliği'nin toplantısına katıldı ve orada Avrupa'daki Türklerin önde gelen temsilcileriyle buluştu. Erdoğan oradan Avrupa'daki Türklere, "artık burada misafir değil, ev sahibisiniz" mesajını bir kez daha verdi.
Türkiye'nin onların arkasında olduğu mesajını yineledi.
Ertesi gün Erdoğan, önce Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü.
Görüşmede özellikle terörle mücadele, istihbarat paylaşımı ve savunma sanayii alanındaki işbirliği imkânları üzerinde duruldu. Siyasi ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesiyle ilgili yeni bir sürecin başlatılmasına karar verildi.
Erdoğan, mevkidaşından Türkiye'nin AB ile ilişkilerine ivme kazandırılması noktasında destek istedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başkan Erdoğan’ın Afrika ziyareti 25 Temmuz 2018 | 7.771 Okunma Bu zulüm düzeni yıkılacak elbet 23 Temmuz 2018 | 5.906 Okunma İsrail’in tehlikeli oyunu 21 Temmuz 2018 | 4.747 Okunma Kendi sesimize kulak verelim, dış seslere değil 19 Temmuz 2018 | 4.800 Okunma Hesaplaşmamız sürmeli 18 Temmuz 2018 | 6.286 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar