Yeni Amerikan politikası

Dünya Trumpizmi tartışıyor. Küresel ekonomi Trumpizmin etkisiyle ciddi bir belirsizlik yaşıyor. Aşırı sağın etkilediği Avrupa siyaseti günden güne daha da radikalleşiyor, radikalleştikçe...

Dünya Trumpizmi tartışıyor. Küresel ekonomi Trumpizmin etkisiyle ciddi bir belirsizlik yaşıyor. Aşırı sağın etkilediği Avrupa siyaseti günden güne daha da radikalleşiyor, radikalleştikçe parçalanıyor. Tepkisel ideolojiler güçleniyor.
Bütün bunlar olurken bir yandan da Donald Trump kabinesini şekillendiriyor. Öne çıkan isimlere bakıldığında Trump'ın başkanlık koltuğuna oturduktan sonra bugüne kadarki retoriği ile bundan sonraki politikası arasında büyük bir mesafe olmayacağı tahmininde bulunabiliriz. Mike Pence, Reince Priebus, Michael Flynn, Steve Bannon, Jeff Sessions, Mike Pompeo ve James Mattis kabinede yer alması kuvvetle muhtemel isimler.
Kabine kompozisyonuna bakıldığında Trump'ın Cumhuriyetçi partiyi yanında tutmak için özel bir gayret sarfettiği tespitini yapabiliriz.
(Özellikle Priebus isminin tercih edilmesi bu bağlamda önem arz ediyor.) Eğer ki Trump, Cumhuriyetçi partinin desteğini alabilirse hem Temsilciler Meclisi'ne hem de Senato'ya hükmedebilen güçlü bir başkan olarak görevini ifa edebilecek.
Seçilen isimlere bakıldığında göze çarpan bir diğer unsur ise birçoğunun askeri kariyere sahip yahut güvenlik sektöründe görev yapmış isimler oluşu. Kabinede yer alması kuvvetle muhtemel isimlerin kahir ekseriyeti muhafazakâr siyasi görüşleriyle maruf.
Perşembe akşamı TRT Haber'de Çağrı Erhan, Muhittin Ataman ve Beril Dedeoğlu ile birlikte yaptığımız Dışa Bakış programında "bu ekibin George W. Bush'u çevreleyen neoconlarla ilişkisi"ni de tartıştık. (Bu arada Dışa Bakış her Perşembe 21'de TRT Haber'de yayınlanıyor.) Evet ilk bakışta Trump'ın kabinesi neo-con ideolojinin etkilediği bir kabine gibi görünüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başkan Erdoğan’ın Afrika ziyareti 25 Temmuz 2018 | 7.773 Okunma Bu zulüm düzeni yıkılacak elbet 23 Temmuz 2018 | 5.908 Okunma İsrail’in tehlikeli oyunu 21 Temmuz 2018 | 4.747 Okunma Kendi sesimize kulak verelim, dış seslere değil 19 Temmuz 2018 | 4.800 Okunma Hesaplaşmamız sürmeli 18 Temmuz 2018 | 6.286 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar