Zinde güçlerin son ‘çalışma’sı

Hürriyet gazetesi 24 Şubat 2017 günü "7 eleştiriye 7 yanıt" manşetiyle çıktı. Gazetenin Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın imzasını taşıyan haberde "Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi...

Hürriyet gazetesi 24 Şubat 2017 günü "7 eleştiriye 7 yanıt" manşetiyle çıktı. Gazetenin Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın imzasını taşıyan haberde "Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a yönelik bazı eleştiriler ve bazı iddialar" hatırlatılarak bunun "Genelkurmay’da rahatsızlık yarattığı" söyleniyordu. 

Rahatsızlık veren birinci konu olarak TSK'da başörtüsü serbestliği getiren düzenleme sıralanmış, iç sayfaya "Karargah rahatsız" başlığı uygun görülmüştü.

Bu "çalışma"nın iki ayaklı olduğu tespitiyle başlayalım.

İşin bir "karargah" boyutu var, bir "medya/mecra" boyutu.

"Mesaj-haber"ve "rahatsızlığın kaynağı" kadar mesajın aktarıldığı "mecra" da bir mesaj/anlam taşıyor ve deşifre etmeyi gerektiriyor.

Ambalaj sökümünehaber-mesaj kısmından başlayalım.

Özde değil sözde haber

Haber; başlık, kurgu, ima ve kaynağın muğlaklaştırılması bakımından sorunlu. Ambalajın ve içeriğin taşıdığı subliminal mesaj da öyle.

Darbe tehdidi tedrici olarak verilmiş. İlk sayfada "7 eleştiriye 7 yanıt"denilerek bu "eser"e sebep olan ilk madde diğerleriyle perdelenirken asıl ikaz iç sayfada "Karargah rahatsız" başlığıyla "rahatça" yapılabilmiş. İma tabii ki, 23 Mart 2003'te Cumhuriyet gazetesinde atılan ve henüz dört aydır iktidarda olan AK Parti'ye parmak sallayan Mustafa Balbay imzalı “Genç Subaylar Rahatsız” manşeti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hop Hop Hop! Değiş Tonton! 26 Mayıs 2023 | 363 Okunma Taahhüdü var: İç savaş çıkartacak! 25 Mayıs 2023 | 794 Okunma Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve sığınmacı mevzuu 24 Mayıs 2023 | 332 Okunma Bay Kemal'in avuçları boşuna mı patladı? 23 Mayıs 2023 | 625 Okunma Hesap uzmanının hesap hatası 18 Mayıs 2023 | 715 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar