PKK-HDP simülasyonu, sürecin yeni gerçeği

Cumartesi günü DPI Ankara’da AK Partili ve HDP’li siyasetçilerin yanı sıra Avrupalı parlamenterlerin de katıldığı bir toplantı düzenledi. Toplantının başlığı “Süreci yeniden...

Cumartesi günü DPI Ankara’da AK Partili ve HDP’li siyasetçilerin yanı sıra Avrupalı parlamenterlerin de katıldığı bir toplantı düzenledi. Toplantının başlığı “Süreci yeniden rayına oturtmak”, konuğu IRA barışında İrlanda hükümeti adına görev alan eski bakan Dermot Ahern’di. Ahern Hayırlı Cuma’ya giden süreci anlattı. Ama tabiidir ki herkesin aklı fikri Türkiye’deki durumdaydı. Kendi evinizde yangın varken, evlatlar kaybediyorken başka türlü olması da beklenemezdi. Konuşma zaruretten tartışmaya döndü ve sürece dair bagajlar ortaya saçıldı.

Ben o günkü toplantıdan hareketle durumun yeni gerçekliğine dair kanaatlerimi özetlemek istiyorum. Ahern’in anlattıklarını Oral Çalışlar’ın yazısından okuyabilirsiniz.

Bir kere taraflar (PKK-HDP hattından isimlerle sürecin diğer tarafı olan AK Parti’ye yakın isimler) birbirinden farklı düzlemdeler. İki ayrı gerçeklik ya da gerçeklik algısı, iki ayrı psikoloji, iki ayrı söylem, iki ayrı kronoloji söz konusu.

AK Partili siyasetçiler silahlı unsurların sınır dışına çıkarılması dahil sözlerin nasıl tutulmadığını, devletin hükümetin ve Meclis’in sürecin hedefine ulaşması için neler yaptığını tarih tarih, madde madde bir somutluk içinde anlatırken HDP’li siyasetçilerin muğlak, gerçeklikten uzak (“AK Parti 7 Haziran sonrasında koalisyon için HDP’ye yalvarmalıydı”) ve çift anlamlı cümlelerle konuşmuş olmalarını (“Erdoğan silahlar betona gömülecek diyor ama anlaşılan TC, Kürtleri silahlarıyla birlikte betona gömecek”) sürecin/durumun bir gerçekliği olarak kaydediyorum ben. Bu durum, bırakın müzakereyi, diyalogun bile ne kadar sıkıntılı olduğunun bir göstergesi aslında.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hop Hop Hop! Değiş Tonton! 26 Mayıs 2023 | 371 Okunma Taahhüdü var: İç savaş çıkartacak! 25 Mayıs 2023 | 796 Okunma Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve sığınmacı mevzuu 24 Mayıs 2023 | 334 Okunma Bay Kemal'in avuçları boşuna mı patladı? 23 Mayıs 2023 | 627 Okunma Hesap uzmanının hesap hatası 18 Mayıs 2023 | 719 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar