Sokrates’in demokrasiden nefreti? - 2

Sokrates, demokrasilerde liderlik yarışına giren demagogların, insanların “zor sorulara kolay cevaplar bulma” arzusunu nasıl sömürebileceğini binlerce yıl önce görmüştür. Bunu birisi bir doktor, diğeri ise...

Sokrates, demokrasilerde liderlik yarışına giren demagogların, insanların “zor sorulara kolay cevaplar bulma” arzusunu nasıl sömürebileceğini binlerce yıl önce görmüştür. Bunu birisi bir doktor, diğeri ise şeker dükkânı sahibi iki hayali aday arasındaki tartışmayla anlatmıştır*. Şeker dükkânı sahibi, rakibiyle ilgili halka şunları söylemektedir:

“Bakın! Rakibim olan bu insan size birçok acı yaşatmıştır. Sizin canınızı yakar, tadı berbat olan ilaçlar içirir ve her ne istiyorsanız onu yiyip içmenize engel olmaya çalışır. Size asla benim gibi son derece çeşitli ve lezzetli tatlar sunamaz.”

Peki, sizce doktor bu saldırıya etkili bir şekilde cevap verip, seçmenleri ikna edebilir mi? Elbette ki verilecek doğru cevap:

“Size rahatsızlık veriyorum ve istediğiniz şeyleri yapmanıza engel oluyorum, çünkü sizin için iyi olan bu, size yardımcı olmak için size acı veriyorum!” dur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yıldız Kenter ile Şükran Güngör’ün aşkı 16 Ekim 2018 | 2.811 Okunma Yıldız Kenter ile Şükran Güngör’ün aşkı 16 Ekim 2018 | 20 Okunma Suyla yolculuk 232 - Cahide Sonku 09 Ekim 2018 | 2.192 Okunma İhsan Raif 02 Ekim 2018 | 2.116 Okunma S. Pınar ile A. Jale Aşkı 25 Eylül 2018 | 127 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar