Her şeyin başı eğitim

İngiltere'de Cardiff Üniversitesinde bir  mezuniyet törenine katıldım. Mezun olanların yarıdan çoğu yabancıydı. Dünyanın her ülkesinden öğrenci vardı. Bu tören bile İngilizlerin eğitimi ne...

İngiltere'de Cardiff Üniversitesinde bir  mezuniyet törenine katıldım. Mezun olanların yarıdan çoğu yabancıydı. Dünyanın her ülkesinden öğrenci vardı. Bu tören bile İngilizlerin eğitimi ne kadar ciddiye aldıklarını açık açık ortaya koyuyordu. 

Ben Üniversitede iki dönem dekanlık yapan birisi olarak, İngilizlerin eğitim siteminin başarısı karşısında utandım  .

Eğitim İngiltere için önemli bir gelir kapısıdır. Ancak eğitimde aldıklarının karşılığını ve hatta daha çoğunu veriyorlar.

İngiliz eğitim sistemi aynı zamanda kalkınmışlığın da bir göstergesidir. Madalyonun tersi, çok açıktır ki İngilizler eğitim sistemini bu kadar ciddiye almasalardı,  bu günkü refah ve kalkınma seviyesini yakalayamazlardı.

İngiltere'de Üniversite lisans eğitimi 3 yıl… Lisede ve Üniversitede gerekli olan dersler var ve bu derslere ağırlık veriliyor. Lisans programına bakarken, bizde 4 yıllık lisans eğitiminin boşuna bir yıl kaybetmek olduğu anlaşılıyor.

Kaldı ki, özellikle bizde sosyal bilimler fakültelerinde anfi sistemi olduğundan  çoğu öğrenci sınavdan sınava geliyor. Üniversitede, eğitim sisteminde reform yapmak istersen, yapamazsın… Çünkü sistem eğitim değil, ideoloji için  çalışıyor. Önemli olan eğitimin kalitesi değil, ideolojiye ne kadar hizmet ettiğidir.

1. Üniversite eğitimi önünde en büyük engel YÖK' tür. YÖK 1980 darbesinin eğitim sistemini kontrol etmek ve taraflı eğitim için getirilmiş bir kurumdur. Üniversite eğitimini tek düze bir kalıp içine soktu. Eğitim ve araştırmadan daha çok şekil şartı ön plana çıkardı. Fakülteler YÖK istemese ders koyamıyorlar. Bölüm veya program açamıyorlar. Gerçekte YÖK' tekiler en iyi bilim adamları değildir. Ama bilim kararı verirler.

Kaynak: Her şeyin başı eğitim - Esfender KORKMAZ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar