Ekonomide vizyonsuzluk

Yazılarım ve katıldığım ekonomi programlarında, ilk soru ''dolar ne olur''  oluyor. Basında ekonomi denilince yalnızca borsa, döviz ve altın analizleri yer alıyor. Bazen de ayda bir yayınlandığı zaman, enflasyon...

Yazılarım ve katıldığım ekonomi programlarında, ilk soru ''dolar ne olur''  oluyor. Basında ekonomi denilince yalnızca borsa, döviz ve altın analizleri yer alıyor. Bazen de ayda bir yayınlandığı zaman, enflasyon ve işsizlik ve üç ayda birde büyüme haber ve analizleri yer alıyor.

Sermaye piyasası, reel sektörü temsil eden bir piyasadır. Ancak hisse senetlerinde artış ve düşüşler, firmaların başarı ve başarısızlığı ile değil, uluslararası ekonomik ve siyasi gelişmeler ile ekonomi yönetiminin doğruları ve yanlışları ile şekil buluyor. Bunun içindir ki, borsanın geleceği ile ilgili tahmin yapmak adeta imkansızdır. Ancak tüm medyada bu tahminler yer alıyor.

Aslında rasyonel politikalar yerine, popülist politikaların ve cin fikirlerin karşılık bulduğu hiç bir ülkede ve hiçbir ekonomide, ekonomiyi yönetenlerin psikolojisini ve davranış biçimlerini kimse tahmin edemez. Bu durum aynı borsayı tahmin etmenin de zor olduğunu gösteriyor.  

Türkiye'de medya, kendi hisse senetlerinin değerlenmesi için, spekülatif piyasaya çalışmayı iş edinmiştir. Bu konuda hem fetva veren, hem de tasdik eden iktisatçılar bulmuştur.

 Öte yandan 2008-2009 krizinden beri, küreselleşme istikrarsızlık yaratan bir süreç yaşamaktadır. Maalesef Türkiye de küreselleşmeye, Bir... Ekonomi yönetiminde vizyonsuzluk... İki... Popülizm katılınca, ekonomi de dünyanın en kırılgan ekonomisi durumuna gelmiştir.

Ekonomide slogan da bir popülizmdir. Ekonomide vizyonla, sloganı karıştırmamak gerekir. Söz gelimi siyasi iktidarın 2023, yüzüncü yıl için 500 milyar dolar ihracat sözü ve yine geçen gün Sayın Erdoğan'ın söylediği Türkiye  ekonomik büyüklük olarak dünyanın ilk onuna girecek şeklindeki sözleri yalnızca birer slogandır.

Ekonomide vizyon mevcut verileri değerlendirerek, ulaşılmak istenen seviyeyi tespit etmek,  geleceğin resmini çekmektir. Slogan şeklinde olursa bu yalnızca hayal olur.  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar