Dünyanın ve Türkiye'nin geleceği

Tüm insanlık bir gerilim çağı, bir gerilim dönemi yaşıyor... Bütün dünyada huzursuzluk var. ABD artık daha sert ve rijit davranıyor... Orta Doğu'da yaşananların temel sebebi, ABD' nin yanlış ve iflasa...

Tüm insanlık bir gerilim çağı, bir gerilim dönemi yaşıyor... Bütün dünyada huzursuzluk var. ABD artık daha sert ve rijit davranıyor...

Orta Doğu'da yaşananların temel sebebi, ABD' nin yanlış ve iflasa mahkûm  Orta Doğu projesidir. İkincisi İran'da mollaların iktidarlarını korumaları için başlattıkları mezhep savaşlarıdır. Suriye'de yaşananlar da bu iki nedenledir.

Putin öteden beri kabadayılık yapıyor. Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesi, dünya kamuoyunu germiştir. AB, Rusya'ya karşı ambargo uygulamıştır. Putin'in bu dünya için en kötü mirası, dünya demokrasi dengesini bozmasıdır.

Hangi ülkede olursa olsun maalesef, millî duygular ve inanç açısından siyasette hamaset yapmayı vicdanlarına yedirenler genellikle iktidarda kalıyor.

Ayrıca terörün tırmanması da ''kötü ve güvenilmez bir dünya'' sendromu yaratmıştır.

Tüm dünyada idrak ve akıl tutulması yaşanıyor. Söz gelimi Kuzey Kore, halkı yoksulluk içindeyken, neden atom denemesi yapar?

Yine bütün ülkeler karşılıklı olarak bir hırlaşma içindedir... Bu hırlaşma daha da tırmanırsa, çatışmalar yaşanabilir... Veya insanlar tehlikeli gidişi görüp, aklıselime dönebilirler... Bilmiyoruz... Ancak bugün hepimizin yaşadığı streste bu olaylar etkilidir. 

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra 1950'li yıllardan 2009 dünya finansal krizine kadar, dünya ekonomisine farklı ekonomik yaklaşımlar hakim oldu. 1980 sonrası küreselleşme ile ekonomiler genişledi. Bu arada geçici krizler oldu. Ancak 60 yıllık ekonomik konjonktür, iyileşme ve genişleme trendi içinde kaldı. O kadar ki, Sovyetler de piyasa ekonomisine geçti. Çin de bu yolla büyüme ve sıçrama sağladı.

Şimdi 60 yıldan sonra ekonomide de stres arttı. Dünya dolar olarak bir kağıdın arkasında fazla kalamayacaktır. IMF ve Dünya Bankası ile dünya para sisteminin değişmesi ve yeni ve daha güvenli bir sepete bağlı dünya para sistemine geçilmesi zaruret haline gelmiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 616 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar