Demokrasi yoksa basın da yoktur

Marksizm ve sol ağızla devrim, uçuk liberalizm  gibi sosyo-ekonomik sistemler, siyasi islam gibi akımlar ve özellikle siyasi islamın hedefi dava, her zaman ve her zeminde diktaya gitmiştir. Toplumu ve rejimi dönüştürmeye yönelik...

Marksizm ve sol ağızla devrim, uçuk liberalizm  gibi sosyo-ekonomik sistemler, siyasi islam gibi akımlar ve özellikle siyasi islamın hedefi dava, her zaman ve her zeminde diktaya gitmiştir.

Toplumu ve rejimi dönüştürmeye yönelik radikal düşünce ve eylemler Demokrasiyi her zaman bir engel olarak görmüştür.

Her  radikal düşünce, demokrasinin yolunu tıkar. Zira bu temel hedeflerin insanlığa daha çok mutluluk getireceğine inananların vizyonu demokrasinin erdemlerine kapalıdır. Hatta devrim ve dava için demokrasiyi zararlı bulurlar. Zira Demokratik hukuk düzeni, rejim değişikliğini cezalandırır.

İdeolojinin insan refahına hizmet etmesi için, önce demokratik karakterde olması gerekir. Aksi halde insanlığın fakirlikte eşitleyen sistemler ortaya çıkar.

Sözgelimi, Marksizm, ekonomik ve toplumsal bir dünya görüşü olarak teoride kaldığı sürece, insanı özgürleştirme düşüncesi ve  ezilen sınıflar için insani bir yaklaşımdır. Ancak iş uygulamaya  geçince, insan egosu hemen komünist parti mensuplarını yeni bir ezen sınıf  olarak yaratıyor. Kaldı ki dünyanın yaşadığı Marksist düzenlerde de  demokrasi öncelikli amaç olmamıştır.

Buna karşılık her şeyi piyasaya bırakan, devleti zorunlu kötülük olarak gören vahşi kapitalist sistemler de ise, monopolleşme, oligopol yapılar ve spekülasyonun hakim unsur olmasına ve kendi kendini yok eden bir rekabet düzeninin doğmasına yol açmıştır. Hatta daha da ileri gidilerek küreselleşmenin de katkısı ile siyasi oluşumları ve hükümetleri de spekülatif sermaye kontrol etmeye başlamıştır.

Aşırı ideolojik hedefler için, tarihin her döneminde  halkı en iyi ikna aracı olduğu için şöyle veya böyle  basın kullanılmıştır.

Söz gelimi Hitler rejimi, bir yasa ile 1933'te önce Alman Komünist Partisine (KPD) sonra Sosyal Demokrat Partiye (SPD) yakın olan gazete ve yayınevlerini yasakladı.  Bu gazetelerin mallarına el konuldu. Daha sonra Hitler ile aynı görüşte olmayan ve kontrol edemediği basın-yayın organlarına kayyum atandı. 1934 başında Hitler rejimine karşı çıkan, eleştiren gazetecilere ve yazarlara meslek yasağı getirildi.

Çağımızda  gazeteler yanında, televizyon, internet, sosyal medya gibi propaganda  araçları çoğalmıştır. Aynı zamanda geçmişte gazeteler için söylenen ''basın dördüncü kuvvet'' gibi ifadeler de kalkmıştır. 

Türkiye'de medyaya düşen en önemli görev, demokrasi yanında yer almaktır. Zira demokrasi yoksa basında yoktur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 281 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 534 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 618 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 216 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 354 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar