Anayasa değişikliği notları

Değerli dostlar sistem değişikliği ile ilgili beklentilerimizi bu sütunda çokça gündeme getirdik.. Artık, bu köhne sistemden, ihtiyaçlara cevap veren yeni hükümet sistemine geçmek için son...

Değerli dostlar sistem değişikliği ile ilgili beklentilerimizi bu sütunda çokça gündeme getirdik..

Artık, bu köhne sistemden, ihtiyaçlara cevap veren yeni hükümet sistemine geçmek için son düzlükteyiz.. Peki sistemle ne değişecek?.. Bütüne ilişkin daha çok yazarız.. Ama gelin parça parça bazı noktalara yakından bakalım..

Çalışmayan bürokrat gidecek

Yeni düzenlemeyle, bürokratik hantallıktan ülkeyi çıkaracak, işleyen bir sistem geliyor.. Cumhurbaşkanına verilen ‘üst düzey kamu görevlilerini atama yetkisi’ reform sayılabilecek bir değişiklik.. Bununla birlikte hükümetlerle bürokrasi arasındaki zaman uyumsuzluğu ortadan kalkacak..  Açık bir örnek verelim zaman uyumsuzluğuna.. Bir Cumhurbaşkanı 5 yıllığına seçiliyor.. Ama seçmene vaat ettiği bir icraatı yerine getirecek olan bürokratın vakti çok.. En iyimser tahminle emekli olacağı 65 yaşını hesaplıyor.. Oysa bu reform sonrası, bürokrat bilecek ki, eğer Cumhurbaşkanı seçmene verdiği sözü, kendi hantallığı nedeniyle tutamadıysa ve bu nedenle bir daha seçilemediyse, kendisi de kapının önüne konulacak.. Nasıl ki Cumhurbaşkanının bir daha seçilmek için verdiği sözleri tutması lazım.. Bürokrat da koltuğunu koruyabilmek için bu sözlerin yerine getirilmesine çalışacak.. 

Halk egemenliği

Hükümet modeli değişikliği ile birlikte millet iradesinin tecellisi daha da kuvvetlenecek.. Bakın bugünkü parlamenter sistem, vatandaşa yasama meclisine girecek üyeleri seçme imkânı tanıyordu.. Hep söylemiyor muyuz “Millet iradesinin en yüce tecelligâhı” diye TBMM için..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİR GARİP ÇANKIRI 11 Mart 2024 | 83 Okunma Demokrasiyi Gerçekten de çok mu seviyoruz? 03 Ocak 2024 | 194 Okunma Hasan Abi Yaşasaydı ve Görseydi! 31 Aralık 2023 | 113 Okunma Federasyon Tartışması Yapıldı ve Tartışmayı İsteyenler Kaybetti 27 Aralık 2023 | 1.961 Okunma DEM Parti'ye Kapatma Davası Açılması İçin Daha Ne Bekleniyor? 25 Aralık 2023 | 244 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar