Türkiye’nin nükleer enerjisi AB’yi neden rahatsız ediyor?

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) yayınladığı Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını öneren raporda, ilginç bir talep dikkat çekiyor. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projesinden santralin güvenliğinden...

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) yayınladığı Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını öneren raporda, ilginç bir talep dikkat çekiyor. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projesinden santralin güvenliğinden dolayı vazgeçilmesi talebi.

Görünen şu: AB ya da AP fark etmez, Türkiye’ye karşı dün olduğu gibi bugün de önyargılı, politik tavırları devam ediyor.

Eskiden birçok konu ile ilgili “yapılması gerektiğine dair” talepleri olurdu. Şimdi ise tam tersi söz konusu. Nükleer enerji santrali projesinin durdurulmasını istiyorlar. Anlaşılan, Türkiye’nin enerjide merkez ülke olma arayışında olması, enerji çeşitliliğini sağlamak için doğalgaz boru hatları projelerine başlaması ve Türkiye’nin coğrafi konumunun kendisine verdiği avantajı kullanması, AB’yi rahatsız etmiş.

Türkiye’nin enerji arz güvenliği için Rusya ile Türk Akımı, Azerbaycan ile TANAP ve diğer bölge ülkeleriyle devam eden büyük proje çalışmaları başladığından beri AB’nin önyargılı tavrı daha da fazlalaştı, hatta AB, Türkiye’nin enerji projelerini kendisine tehlike olarak görüyor.

Çünkü Türkiye, enerji sayesinde Hazar’da var olduğu gibi, doğuda da, Doğu Akdeniz’de de var. Yani enerji kaynaklarının olduğu her yerde, Türkiye’nin de ismi geçiyor. Dolayısıyla Türkiye, enerji kaynaklarına sahip olan ülkelerle bu kaynakları kullanan ülkeler arasında hem köprü, hem merkez hem de enerjinin anahtarı konumunda.

AB, Türkiye’nin bu konumunu ve varacağı yere ulaşmasını engellemek için, Akkuyu nükleer santrali projesini, deprem riskini gerekçe göstererek, Akdeniz bölgesi için bir tehdit ve tehlike olarak öne sürüyor. AB Akdeniz diyor, çünkü Akdeniz’deki doğalgaz ve bu gazın AB piyasalarına taşınması, ancak Türkiye sayesinde olacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar