G20 Zirvesi’nin gündemini, liderlerin mesajları belirleyecek

Her yıl farklı bir üye ülkenin ev sahipliğinde gerçekleşen G20 Zirvesi bu yıl Almanya’nın Hamburg kentinde yapılacak. 19 ülke ve AB temsilcisinin katılımıyla oluşturulan platform, uluslararası bir inisiyatif...

Her yıl farklı bir üye ülkenin ev sahipliğinde gerçekleşen G20 Zirvesi bu yıl Almanya’nın Hamburg kentinde yapılacak. 19 ülke ve AB temsilcisinin katılımıyla oluşturulan platform, uluslararası bir inisiyatif olarak görülse de, aslında resmi bir toplantı değil. Yani alınan kararların bağlayıcılığı ve sonrasında yaptırım uygulanması gibi bir durum söz konusu değil.

Buna rağmen, G20 Zirvesi aslında üye ülkelerin dünyaya açılan kapısı. G20 ülkeleri, dünya ekonomisinin yüzde 85’ini, dünya ticaretinin ise yüzde 75’ini oluşturuyor. Kapsayıcılığının bu kadar büyük olması, G20 Zirvesi’nin dünya çapında takip edilmesinin sebebi. G20 Zirvesi aracılığıyla her üye ülke, dünyaya vermek istediği mesajı kolaylıkla iletebiliyor.

Ülke liderlerinin konuşmaları, görüntüleri ve tabi ki tavırları bu yüzden oldukça önemli. G20 ülkelerini temsil eden liderler, G20 sahnesinde ülkelerinin siyasi ve ekonomik yüzünü ortaya koyuyor. Bu durum da her geçen yıl önemi arttırıyor. Liderlerin G20 Zirvesi’ndeki davranışlarına ve mesajlarına yüklenen anlamın giderek büyüdüğünü, bu yılki Zirve öncesinde yaşananlardan açıkça görmek mümkün.

G20 GÜNDEMİ, HER ÜLKE İÇİN FARKLI

7-8 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek G20 Zirvesi öncesinde genellikle G20 Zirvesi’nin gündemi ve protestolar konuşulurdu. Ancak bu sefer, küresel siyasetin dinamiklerinin de etkisiyle siyasi meseleler öne çıkıyor.

Aslına bu yılki G20 Zirvesi’nin diğerlerinden farklı olacağı, Mart ayındaki Maliye Bakanları düzeyindeki toplantıda ilk işaretini vermişti. Bu toplantıda ortak bildiride bazı bölümlere karşı çıkan ABD, bildiriyi veto etmişti. Özellikle uluslararası ticaretin serbest olması görüşüne karşı himayeci bir politikayı vurgulayan Trump, Hamburg’da düzenlenecek görüşmelerde de bu iddiasını sürdürecektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar