Düşük faiz için bankaların adım atması gerekiyor

Faiz konusu, son yılların en önemli tartışma konularından birisi. Bundan sonra da tartışılmaya ve konuşulmaya devam edilecek. Çünkü faiz yalnızca bankaların mevduat toplamak için kullandıkları bir...

Faiz konusu, son yılların en önemli tartışma konularından birisi. Bundan sonra da tartışılmaya ve konuşulmaya devam edilecek. Çünkü faiz yalnızca bankaların mevduat toplamak için kullandıkları bir araç değil.  Aynı zamanda, ekonomiyi canlandırmanın ve yavaşlatmanın da en etkili politika araçlarından.

Faiz oranının yüksek olduğu dönemde ekonomik büyüme oranları düşük kalırken, faizlerin düşük olduğu süreçte ise ekonomik büyüme oranı artıyor. Aralarındaki bu ilişki, özellikle ekonomik büyümede yüksek rakamları hedefleyen gelişmekte olan ülkeler için ciddi bir sorun. Dolayısıyla, faiz oranlarının düşük olmasını sağlayacak adımların atılması zorunluluk.

Yani, faiz ve ekonomik büyüme arasında sıkışıp kalmak ülke ekonomisinin büyüme potansiyelini harekete geçirmede engel oluşturuyor. Tabii bu engelin güçlenmesinde siyasi olayların da etkisi büyük. 15 Temmuz darbe girişimi bunların arasında.

Darbe girişimi sonrasında, ekonominin olumsuz etkilenmemesi için yapılanlar neticesinde ekonomide toparlanma yaşandı. Ancak toparlanma sürecine rağmen, faizlerin artış trendine girmesi, faizi ekonomik büyüme önündeki en büyük sorun olarak öne çıkarıyor.

BANKALAR ARASINDA FAİZ YARIŞI

Faiz oranını belirleyen kurum Merkez Bankası. Dolayısıyla, geçmişte faiz artışı denildiğinde akla ilk gelen kurum Merkez Bankası olurdu. Ancak, her ne kadar yüksek faize Merkez Bankalarının katkısı varsa da, faizlerin artışına en büyük ivmeyi veren kurumlar bankalar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 117 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 153 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar