Tarihi yeniden yaşamak

Bizim gazetecilerden Yevgeni Primakov'u duymayan veya unutanımız çoktur.Siyasi arena deseniz bizim meslekten daha kötü durumda. Metin Külünk, Mahir Ünal, Ahmet Aydın, Gürsel Tekin, Ahmet İyimaya gibi okuyan, araştıran birkaç...

Bizim gazetecilerden Yevgeni Primakov'u duymayan veya unutanımız çoktur.

Siyasi arena deseniz bizim meslekten daha kötü durumda. Metin Külünk, Mahir Ünal, Ahmet Aydın, Gürsel Tekin, Ahmet İyimaya gibi okuyan, araştıran birkaç parlamenterimizin dışında Primakov'u kimse hatırlamaz bilmez.

Oysa Primakov, bugünkü Rusya'nın mimarıdır. Batı emperyalizmi ve lümpenliği tarafından ayaklar altına alınan Rus onur ve haysiyetini yerden kaldırıp bugünkü saygın noktaya getiren Sayın Putin'in hocasıdır.

Sovyet Enderunu'ndan yetişmişti. Gençlik yıllarından beri Komünist ve Rus devlet mekanizması içerisinde yer almasına rağmen, “Devlet adamı” kimliği neredeyse hiç görünmüyordu. Tevazu sahibi, akil adam, alleme, feylesof ve her tarafından tiril tiril asalet akan bir zattı.

Asaletleri ile dünyaya nam salmış Romanof ailesinden insanlar tanımasaydım, kesinlikle bu aileden biri olduğunu düşürdüm.

Kütüphaneyi karıştırırken, birkaç defa konuşmalarını dinlemek ve karşılıklı sohbet imkânım olan müteveffa Primakov'un “Rusların Gözüyle Ortadoğu” isimli kitabına denk geldim. Sayın Primakov'un Ortadoğu'da geçen yıllarını ihtiva eden muhteşem bir anı kitabı. “Ankara'dan öteye geçmemiş Türk televizyonlarının Ortadoğu Uzmanları” değil de Ortadoğu'yu merak eden, “hatırat” okumayı seven ve uluslararası ilişkiler ve mesleği askerlik olan herkese şiddetle tavsiye edeceğim bir kitap. 2009'da TİMAŞ yayınları tarafından basılmıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’nin asker teröristleri 22 Ocak 2018 | 243 Okunma Erdoğan’ı öldürtmek isteyen FETÖ’cü serbest 19 Ocak 2018 | 1.190 Okunma CHP’de bir devrimci: Gürsel Tekin 17 Ocak 2018 | 718 Okunma M. Kemal’in partisi CIAHP mi oluyor? 16 Ocak 2018 | 246 Okunma Vuruşarak değil, küfrederek çekilme 15 Ocak 2018 | 204 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar