Efendiler!

Atatürk'ün başlıca kurucu ve hissedarlarından biri olduğu İş Bankası "kültür yayınları" da yapıyor.Üstelik bir banka olduğu için kitapları ucuz, hatta zararına satma imkânı da var. 616...

Atatürk'ün başlıca kurucu ve hissedarlarından biri olduğu İş Bankası "kültür yayınları" da yapıyor.
Üstelik bir banka olduğu için kitapları ucuz, hatta zararına satma imkânı da var. 616 sayfalık bir kitabı 14 liraya satabiliyorlar.
Sözkonusu kitap, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk'u.
Hele şükür Atatürkçüler Atatürk'ün aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal Paşa olduğunu kabul ettiler, artık bunu söyleyene kızmıyorlar galiba.
Fakat Nutuk'un bu "edisyonu" biraz farklı.
"Gençler için fotoğraflarla Nutuk" demişler.
Demek ki Nutuk'un "aslı" da biz moruklar için. (Altmış beş yaşımı doldurduğum için kendimi de o kategoride sayıyorum.)
İyi ama hangisini "asıl" kabul edeceğiz? Gazi Paşa'nın Cumhuriyet Halk Fırkası meclis gurubu üyelerine (mecliste başka grup yoktu ki!) "efendiler" diye seslendiği "orijinal" metni mi, Hıfzı Veldet tarafından "baylar" şeklinde "düzeltilmiş" yeni metni mi? O zaman Nutuk'a da "Söylev" diyeceksiniz.
Fotoğraflı olunca da daha kolay anlaşılıyormuş.
Belki de bu nedenle, eski borsacılar kralı Nasrullah Ayan Nutuk'un fotoğrafsız baskısını tam 23 yıl boyunca döne döne yeniden okumuştur...
İş Bankası, kitabın reklamında "bir ayda 100 bin adet" diyor, bunun baskı sayısı mı satış rakamı mı olduğunu belirtmiyor.
Bu fotoğraf girişimi gençler içinmiş.
Yani "bu imkân ve şerait çok namüsait bir mahiyette tezahür edebilir" cümlesini, resimli olunca gençler şıp diye anlayacaklar.
Nutuk'a hangi fotoğraflar koyulabilir?
Paşaların resimleri, "İstanbul takımının" resimleri (Damat Ferit vesaire), Boğaz'da düşman zırhlıları, Atatürk Kocatepe'de, falan filan. İsterseniz Muhsin Ertuğrul'un "Bir MilletUyanıyor" filminden kareler. (Yıllar boyunca okullarda "Atatürk filmi" diye gösterilen veöğrencilerin dalga geçtiği o titrek görüntüler hep o filmden alınmış parçalardı...) 
Gençler için bir şey yapacaksanız bunu Youtube'da yapsanız daha iyi değil miydiefendiler?
Ya da daha iyisi, bir "resimli Nutuk Application" yapsanız da çocuklar bunu İpad'lerine indirseler?
Gençler oralarda efendiler...
Ama siz hâlâ eski Ankara'dasınız, İstanbul'a taşınmış olsanız bile.
Peki, Nutuk'ta kurtuluş savaşı komutanlarına edilen ağır hakaretleri nasıl resimleyeceksiniz acaba?
Günahları "tek adam yönetimine" karşı çıkmış olmalarıydı...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Utanmıyor musunuz? 01 Nisan 2023 | 3.486 Okunma Dağ nerede, fare nasıl? 31 Mart 2023 | 3.254 Okunma Alafortanfonik gelismeler 30 Mart 2023 | 1.201 Okunma Yoksun oğlum sen 29 Mart 2023 | 1.827 Okunma Var biraz da sen oyalan 27 Mart 2023 | 1.155 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar