Merkez desteği ilk yarı kesildi

2016 yılı sonunda gerçekleşen ÖTV artışı ve kurlardaki yükselmeyle birlikte 2017 yılında beklenen oldu ve otomobil satışları ilk 6 ayda yüzde 9’a yakın düştü.Hem ÖTV hem de kurun fiyatlara...

2016 yılı sonunda gerçekleşen ÖTV artışı ve kurlardaki yükselmeyle birlikte 2017 yılında beklenen oldu ve otomobil satışları ilk 6 ayda yüzde 9’a yakın düştü.
Hem ÖTV hem de kurun fiyatlara yansımasıyla özellikle lüks otomobillerdeki kayıplar toplam pazardan daha fazla oldu ve manşet haberde de okuduğunuz gibi bazı lüks markaların satışları yüzde 45’e yakın düştü.  Tabi bu düşüşlerde önemli bir ‘destek’ ayrıntısı da var. Düne kadar Türkiye’de satışlara markaların merkezlerinden ciddi fiyat desteği alınıyor, bu da hem pazar payında hem de rekabette büyük avantaj sağlıyordu. 2016 yılında hatırlayın bir çok marka satışlarda kendi rekorunu kırmıştı. Ancak özellikle Avrupa’da satışların artması markaların Türkiye’ye desteğini bu yıl biraz geri çektirdi. Çünkü dışarıda işler yolunda gittiği için Türkiye’deki satışların artması markalar için çok da önemli olmaktan çıktı. Yani markaların merkezleri bir bakıma ‘Siz bu yıl çok satıp pazar payına oynamak yerine biraz durun ve kâra odaklanın’ dedi. Orta sınıfta yer alan bazı markaların ilk 6 aydaki kayıplarının asıl sebebi de işte bu. Merkezden destekleri kesildi. Destek olmayınca ÖTV ve kur artışları fiyatlara tam olarak yansıdı ve bu da satışlarda ciddi kayıplar yarattı. Şimdi bakalım bu markalar merkezlerini ikna edip yılın kritik ikinci yarısı için destek alabilecekler mi. Eğer alamazlarsa pazarda özellikle Türkiye’de üretim yapan markalar ön plana çıkacak ve yıl sonunda ipi göğüsleyecek. Bu da kuşkusuz devletin sürekli takip ettiği ithal oto oranlarının düşmesini sağlayacak. Merakla maçın ikinci yarısını takip edeceğiz.

İKİNCİ ELE ÖTV GAZI

KUŞKUSUZ ÖTV ve kurlardaki artışın fiyatlara yansıması sonucu sıfır otomobil satışlarındaki düşüş ikinci el otomobil rakamlarına olumlu yansıdı. İlk 6 ayda sıfır otomobil satışları yüzde 9’a yakın düşerken, ikinci el otomobilde yüzde 6’yı bulan yükseliş gerçekleşti. TÜİK verilerine göre ocak-mayıs ayı döneminde ikinci el pazarında 2 milyon 87 bin 708 adet otomobil el değiştirirken, geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu rakam 1 milyon 962 bin 868 adet olmuştu. İkinci el şirketlerinden Otoshops’un Genel Müdürü Tuğrul Denizaşan, ikinci el pazarında en hareketli dönemi yaşadıklarını belirterek “Referandum dönemine kadar yaşanan durgunluğun ardından, bayram öncesi yaşanan hareketlilik 2. el pazarının yükselmesini sağladı. Şu anda da kurban bayramı öncesi hareketlilik yaşanmaya başlıyor. İlk yarıda gerçekleşen 3 milyon adedin üzerindeki satış, yılı 6-7 milyon aralığında tamamlanabileceğini gösteriyor” yorumunu yapıyor. BMW, Jaguar, MINI ve Land Rover markaların satış ve satış sonrası hizmetlerini veren Borusan Oto Genel Müdürü Uğur Sakarya ise, özellikle lüks sınıfta ikince elin hızlı büyüdüğünü belirterek, “İkinci el satışlarında ciddi bir potansiyel var.  İkinci el satış oranımız 3-4 yıl öncesine kadar yüzde 25 civarlarındaydı. Bugün toplam 20 bin adetlik satışımızda ikinci el satış adedi yeni aracın yüzde 50’si seviyesine yükseldi. Uzun vadede sıfır kadar ikinci el araç satmayı hedefliyoruz. İkinci ele yapılan yatırımlar karşılığını veriyor. Ama hâlâ birçok bayi ikinci eldeki potansiyelin farkında değil” açıklamasını yaptı. Yani hem Denizaşan hem deSakarya’nın söylediklerinden çıkan sonuç şu; ÖTV artışları ve kurdaki dalgalanmaların devam etmesi ikinci el otomobil pazarını büyütmeye devam edecek.
PAYLAŞ

Flip




A

Bu yazıya ilk siz yorum yapın
Giriş yapın ve yorum yazın
 
Emre ÖZPEYNİRCİTüm yazıları
DİĞER YENİ YAZILAR
Erdal SAĞLAMAlmanya krizinin ekonomik faturası ağır olur24.07.2017
Gila BENMAYORİBB'nin İklim Değişikliği Eylem Planı var mı?21.07.2017
Jale Özgentürk1 milyon Çinli hayal değil24.07.2017
Vahap MUNYARMeslek yüksek okulu ile başladı 35 bin öğrenciyi buldu24.07.2017
REKLAM


YAZARIN DİĞER YAZILARI
Otomobilde suyun önemi17 Temmuz 2017
Alman devinden samimi açıklama10 Temmuz 2017
Bize önce yerli motor gerek03 Temmuz 2017
Baba çok yiğit yok26 Haziran 2017
Türkiye’de üretenin kafası çok rahat!19 Haziran 2017
REKLAM

 
Hürriyete Reklam VerGazeteye İlan Ver

İnternete İlan Ver

Tablete İlan Ver

Seri İlan Ver

Insert İçin İlan Ver
Gündem
Mahmure
Beşiktaş
Yerel Haberler
Bumerang
Dünya
Sağlık
Video
Yazarkafe
Darbe Girişimi
Kelebek
Tv Rehberi
Yazarlar
Hava Durumu
Spor
Magazin
Son Dakika
Kelebek Galeri
Canlı Maç Sonuçları
Seyahat
Seri İlanlar
Foto Analiz
Puan Durumu - Fikstür
Futbol
Kültür - Sanat
Foto Galeri
Stadyum
Hürriyet Arşiv
Sinema
Ekonomi
İddaa
Gazeteler
Teknoloji
Şans Oyunları
Okur Temsilcisi
E-Gazete
Eğitim
Bigpara
Avrupa
Basın İlan Kurumu İlanları
Fenerbahçe
Altın Fiyatları
Çeyrek Altın
Dolar
Künye
Doğum Günü Gazetesi
Hürriyet Promosyon
Hürriyet Emlak Gündemi
Yol Durumu
Veri Politikası
Namaz Vakitleri



YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Borusan, Mercedes ve Audi de satacak 16 Eylül 2019 | 336 Okunma Çevre mi kar mı? 12 Eylül 2019 | 66 Okunma Onların işi yıldız yaratmak! 11 Eylül 2019 | 103 Okunma Hurda teşviki kalıcı olmalı 09 Eylül 2019 | 145 Okunma Daralan pazarın yarattığı rekorlar 02 Eylül 2019 | 116 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar