Hangi Cumhuriyet - 2

Türkiye Cumhuriyeti’ne, Cumhuriyet Halk Partisi’ne ve Cumhuriyet Gazetesi’ne saldırılar nereden kaynaklanıyor?Bu saldırıların kökeni ve hedefi nedir? Bu soruyu yanıtlamak için çok kısa...

Türkiye Cumhuriyeti’ne, Cumhuriyet Halk Partisi’ne ve Cumhuriyet Gazetesi’ne saldırılar nereden kaynaklanıyor?
Bu saldırıların kökeni ve hedefi nedir? 
Bu soruyu yanıtlamak için çok kısa olarak tarihe bakalım: 
Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk ve arkadaşları tarafından, İnsanlık Âlemi’nin ulaştığı en az sakıncalı siyasal rejim olan Demokratik Model hedeflenerek kurulmuştur. 
Dönemin söylemlerine bakıldığında, Cumhuriyet terimiyle Demokratik Rejimin kastedildiği açıkça görülür. 
Gerek iktidarın kaynağının, Dinsel/ Geleneksel otoriteyi temsil eden Padişah’tan alınarak halka aktarılması gerekliliği, gerekse dönemin siyasal terminolojisi, Cumhuriyet sözcüğünün öne çıkmasına yol açmıştır. 
Ama ne yazık ki, Demokratik Cumhuriyet modeli, temel yapısı Feodal Din/Tarım Toplumu olan ülkede, “Kurdum” demekle kurulmuyor! 
İşte burada, Kurtuluş Savaşı’nın askeri mucizesine ek olarak bir de sivil dönüşüm mucizesi olan Atatürk Devrimleri devreye girmiş ve Feodal Din/Tarım toplumu, 20-25 yıl içinde seçim yaparak iktidarı Devrimci/ Kuruculardan alıp Feodal Din/Tarım Toplumunun temsilcileri olan muhaliflere devredecek kadar geliştirilmiş ve “yarı-çağdaş” bir yapıya getirilmiştir. 
Ama ne yazık ki, serbest seçimlerle iktidara el koyan Feodal Din/ Tarım Toplumu temsilcileri, (henüz yeterince çağdaşlaşamadıkları için) Demokratik Cumhuriyeti, özgürlükçü ve çoğulcu bir çizgide geliştirmek yerine, çoğunluk baskısına “Milli İrade” diyerek, Temel Hak ve Özgürlükleri inkâr etmiş, yeniden feodal Din/Tarım toplumu yapısını egemen kılmak istemişlerdir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Bir Kent Lokantası’na yenilmek!’ 25 Nisan 2024 | 3 Okunma İdam fermanı, 23 Nisan Bayramı ve çocuk istismarı 23 Nisan 2024 | 61 Okunma Adaletsizlikler iktidarı zorluyor 21 Nisan 2024 | 142 Okunma Yeni anayasa tuzağı 19 Nisan 2024 | 213 Okunma Eğitimin ötesi: Köy Enstitüleri 18 Nisan 2024 | 328 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar