İngiliz emperyalizmi ‘Evet’ diyor; ya sen?

İngiliz Emperyalizminin ciddi gazetesi “The Times”ın Dış HaberlerEditörü Roger Boyes, çarşamba günkü makalesinde referandumdan‘Evet’ çıkmasının Ortadoğu için olumlu bir...

İngiliz Emperyalizminin ciddi gazetesi “The Times”ın Dış HaberlerEditörü Roger Boyes, çarşamba günkü makalesinde referandumdan‘Evet’ çıkmasının Ortadoğu için olumlu bir gelişme olacağını belirtti: 
Kaba bir emperyalizmi yansıtan “Ortadoğu’nun daha güçlü bir Erdoğan’a ihtiyacı var” başlıklı yazıda şöyle diyor:
“Esad rejiminin son yıllarında görevde olan ve sürekli arkasını kollamak zorunda olmayan güçlü bir Türk lideri, tam da ihtiyaç duyulan şey. Vladimir Putin’in Şam’daki gücü azalırken, Türkiye’nin bölgesel otoritesi yalnızca artabilir.” 
Erdoğan’ı Emperyalizminin Ortadoğu’daki kuklası olarak gören Boyes,milliyetçi ideolojiyi gıdıklayarak, Batı’nın Kürtleri yüzüstü bırakmasıgerektiğini belirtiyor.

***

Artık iflas etmiş olan “Kullanışlı Aptallara” Neo Emperyalizmin gecikmişbir desteğini vermeye çalışan Boyes, Erdoğan’daki değişme beklentisinişöyle ifade ediyor:
“Erdoğan 1.0, Arap Baharı’nda ülkelere örnek gösterilen bir modelin lideriydi. 
Erdoğan 2.0, ise derin devlet korkusu ve Suriye’deki gelişmeler nedeniylekimseye güvenmeyen bir otokrata dönüştü. 
Erdoğan 3.0, kendisine daha çok güvenen bir Türk lideri, içerdeki muhaliflerinin de yalnızca farklı düşündükleri için terörist olmadığını kabullenebilir.” 
Boyes daha sonra, “Eğer Batı, Erdoğan’ı rehabilite etmek istiyorsa hem Batı’nın hem de Rusya’nın askerliğini yapan Kürt militanlarla ilişkisi probleminiçözmek zorunda. Suriyeli Kürtleri nazikçe yüzüstü bırakmamız lazım:Bağımsız bir Kürdistan kurmalarına izin verilmeyecek” diyerek Batı’nın Kürtlere verdiği desteği geri çekmesi gerektiğine işaret ediyor: 
Böylece emperyalizmin kukla yaratmak için daima başarıyla kullandığıdinci ve milliyetçi ideolojilerinden birini üstü kapalı, ötekini net ve açıkolarak yeniden gündeme getiriyor. Tabii ülkedeki Demokrasi ve İnsanHakları filan da umurunda değil. 
(Boyes’un yazısının Türkçe çevirilerini BBC Türkçe internet sitesinden aldım.)

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni anayasa tuzağı 19 Nisan 2024 | 205 Okunma Eğitimin ötesi: Köy Enstitüleri 18 Nisan 2024 | 328 Okunma İç politika aracı olarak savaş 16 Nisan 2024 | 55 Okunma İktidarın gerçekdışı dili 14 Nisan 2024 | 94 Okunma CHP’nin işi zor, çok zor! 12 Nisan 2024 | 556 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar