Diktacı tutum ve demokrasi

Sevgili okurlarım, dün Hacettepe Üniversitesi’nde, değerli bir bilim insanının anısına düzenlenen bir toplantıda konuştum: Aziz dostum Prof. Selâhattin Ertürk, yalnız bir felsefeci değil...

Sevgili okurlarım, dün Hacettepe Üniversitesi’nde, değerli bir bilim insanının anısına düzenlenen bir toplantıda konuştum: 
Aziz dostum Prof. Selâhattin Ertürk, yalnız bir felsefeci değil, aynızamanda bir eğitimci ve bir dilciydi. 
Türkiye’nin bir “Tek Adam Anayasası” yaparak bütün sorunlarından kurtulacağı yanılsamasıyla bir Referanduma götürüldüğü bu bunalımlı günlerde yine sevgili dostumun “Diktacı Tutum ve Demokrasi” adlı enfes kitabını anlattım bu konuşmamda.

***

Ertürk, gerçek Demokrasinin ancak ortak akılla ve “planlı denemecilik”yöntemi ile gelişeceğini düşünür: 
“Demokrasiye, kendi kendini etkili bir biçimde düzeltme özelliği kazandıran,planlı denemecilik yöntemidir. Kendimizi ‘deneme yanılma’nın getireceğisonuçların lütfuna bırakırsak, katı tutuculuğun inadına teslim edersek, ya da modern sihirli değnek edebiyatına kaptırıp ihtilâlci el atmalara fırsat ve meydan verirsek, gelebilecek değişmeler, ya doyurucu olmaz, ya da öldürücü olabilir” diyor.

***

Kitabında demokrasi kavramını, demokrasinin rakipleri ve düşmanları ile karşılaştırmalı olarak ele alıyor. 
Çok anlamlı bir “Giriş” bölümünden sonra şu mukayeseli irdelemeler var: 
“Direnen Tehlike: Dogmatizm. 
Demokraside Bunalımlar ve Diktacı Yönelimler. 
Diktacı Tutum ve Tanrı Buyruğu. 
Diktacı Tutum ve Gelenek. 
Diktacı Tutum ve Sezgi. 
Diktacı Tutum ve Akıl. 
Diktacı Tutum ve Bilim. 
Diktacı Tutum ve Felsefe. 
Diktacı Tutum ve Mutlakçılık. 
Diktacı Tutum ve ‘Otorite’. 
Diktacı Tutum ve İnsan.” 
Ertürk bu karşılaştırmalı irdelemelerden sonra “Ortaklaşa Düşünme veDemokrasi” adlı son bölümde, toplumdaki sorunlarımızın çözümünün demokratik yöntem olan “Planlı Denemecilikte” yattığını şu dört başlık altında belirtiyor: 
“Hâlâ Demokrasi. 
Daha İyi Demokrasi. 
Yaşayış ve Düşünme. 
Demokrasinin Seviyesi.”

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alev Coşkun’dan Cumhuriyetin ekonomik mucizesi 28 Mart 2024 | 109 Okunma Yerel seçimlerde genel seçim taktikleri 26 Mart 2024 | 188 Okunma Çelebi, böyle olur bizde ‘adalet reformu’! 24 Mart 2024 | 125 Okunma Trabzon çirkinliğe alet edilemez 22 Mart 2024 | 245 Okunma Futbol savaşı 21 Mart 2024 | 207 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar