Trump küreselleşmeye karşı koyabilir mi 4

Trump, üç konuda, ABD’yi Küreselleşme sürecinin dışına çıkarmaya niyetli olduğunu ifade etti: Birinci olarak, serbest dış ticaret ve serbest sermaye hareketlerini, korumacı bir milli ekonomi...

Trump, üç konuda, ABD’yi Küreselleşme sürecinin dışına çıkarmaya niyetli olduğunu ifade etti: 
Birinci olarak, serbest dış ticaret ve serbest sermaye hareketlerini, korumacı bir milli ekonomi anlayışıyla sınırlamak ve kısıtlamak istiyor. 
İkinci olarak, ilk ağızda Müslümanlara ve Meksikalılara yönelik görünen ama arkasında bütün göçmenlere yönelik bazı planların olduğu anlaşılan önlemlerle, Amerika’yı göçmenlere kapatmak istiyor.
Üçüncü olarak dünyadaki ve elbette özellikle Ortadoğu’daki Amerikan askeri varlığını azaltmak niyetinde görünüyor. 
Bunları yapabilir mi?

***

Amerikan ekonomisinin Neo-Keynesien korumacı önlemlerle yönlendirilmesi, Çin ile olan simbiyotik (ortak yaşam) yapısı nedeniyle pek olanaklı görünmüyor. 
Bilindiği gibi artık ABD’de tüketilen malların neredeyse tümü Çin’de üretiliyor... 
Amerikalılar Çin’de ucuza üretilen bu mallarla refah ve bolluk içinde yaşıyor... 
Bunun sonunda ABD ile Çin arasındaki dış ticarette, Amerika büyük açık veriyor, ama Çin, ABD’den kazandığı parayı yine Amerikan senetlerine yatırdığı için, bu düzen mutlu bir biçimde devam ediyor. 
Nitekim son finans krizinde Çin fonlarının yatırıldığı Fannie Mae ve Freddie Mac hemen kurtarılmışlardı. 
Büyük otomotiv devlerinin kurtarılması (Detroit) ise zaten Obama döneminde başlamıştı ve verilen destek, Küresel ekonominin kurallarına uygun olarak yönetiliyordu. 
ABD/Çin simbiyotik ilişkisi bozulmadan Trump’ın Neo-Keynesien önlemlerle ekonomiyi korumacı bir yapıya kavuşturması biraz zor görünüyor. 
Dünya dengeleri açısından Çin ile bir askeri çatışmadan söz edilmesini ise anlamak, en azından şimdilik olanaklı değil.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Eğitimin ötesi: Köy Enstitüleri 18 Nisan 2024 | 223 Okunma İç politika aracı olarak savaş 16 Nisan 2024 | 55 Okunma İktidarın gerçekdışı dili 14 Nisan 2024 | 94 Okunma CHP’nin işi zor, çok zor! 12 Nisan 2024 | 554 Okunma Bayramlarınız kutlu olsun 11 Nisan 2024 | 48 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar