Yaşar Kemal’in Atatürkçü öğretmeni

AKP iktidarının, yağma ve talana ek olarak Türkiye’ye yaptığı en büyük kötülük, adalet ve milli eğitim mekanizmalarını yozlaştırmaktır. Adalet mekanizmasının...

AKP iktidarının, yağma ve talana ek olarak Türkiye’ye yaptığı en büyük kötülük, adalet ve milli eğitim mekanizmalarını yozlaştırmaktır. 
Adalet mekanizmasının yozlaştırılması hem devletin işleyişini hem de devlet-vatandaş ilişkilerini bozmuş, insanların mal ve can güvenliklerini yok etmiştir. 
Milli eğitimin yozlaştırılması ise, çocuklarımız üzerinden geleceğimizi ipotek altına almaktadır. 
Bugün, öğretim yılının sona ermiş olması ve sorunlu TEOG sınavı dolayısıylaCumhuriyet’in kuruluşunda görev yapmış olan binlerce fedakâr öğretmenden yalnızca birini, bir arkadaşımın annesini anmak istiyorum.

***

Yaşar Kemal’in ilkokuldaki öğretmenlerinden biri de Fatma Hediye Göknel’dir. 
Yıllar sonra evlenip Dumanlı soyadını almış olan Fatma Hediye öğretmen, kocasının Kadirli’ye Hükümet Tabibi olarak atanması üzerine yeniden Yaşar Kemal’le karşılaşır. 
Eski öğrencisine sahip çıkar, her zaman her yerde onu destekler ve korur.
Yaşar Kemal 1950 yılının başlarında Kozan’da hapse atıldığında da ona sık sık kıyafet ve yiyecek yollar. 
Yaşar Kemal de öğretmenini hiç unutmamıştır; ölümünden kısa bir süre önce, bir yemekte Fatma Hediye öğretmenin bana bunları anlatan oğluna öğretmeninden uzun uzun sevgiyle söz eder.

***

Fatma Hediye öğretmen Cumhuriyeti kuran kuşağın çalışkan bir temsilcisidir,Atatürk’le de unutulmaz bir anısı vardır: 
Atatürk, 1930’lu yılların başında, Adana’ya gitmeye karar verdiğinde karşılama ekibinin içinde öğrencileri ile birlikte bir de öğretmenin bulunmasını ister. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İdam fermanı, 23 Nisan Bayramı ve çocuk istismarı 23 Nisan 2024 | 25 Okunma Adaletsizlikler iktidarı zorluyor 21 Nisan 2024 | 142 Okunma Yeni anayasa tuzağı 19 Nisan 2024 | 213 Okunma Eğitimin ötesi: Köy Enstitüleri 18 Nisan 2024 | 328 Okunma İç politika aracı olarak savaş 16 Nisan 2024 | 55 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar