“En iyi Türk, ölü Türk”

Herkesin kafasındaki soru aynı: Türkiye, Almanların son günlerdeki uygulamaları ile ne yapmaya çalıştığını tartışıyor. Herkes, değişik değerlendirmeler yapıyor. Yaşananlardan...

Herkesin kafasındaki soru aynı: Türkiye, Almanların son günlerdeki uygulamaları ile ne yapmaya çalıştığını tartışıyor. Herkes, değişik değerlendirmeler yapıyor. Yaşananlardan çeşitli sonuçlar çıkarıyor…

Aslında çok fazla düşünmeye de gerek yok. Apaçık görünüyor: Almanlar aslına rücu ediyor, meşreplerinin gereğini yerine getiriyor.

Tabii ki sadece Almanlar değil. Onlara Hollandalıları, Avusturyalıları ve diğerlerini de eklemek lazım. Topyekûn Avrupa aslına rücu ediyor. Hep birlikte el ele verdiler, gerçek yüzlerini gösteriyorlar.

Benzer bir tespiti AB Bakanı Ömer Çelik de yaptı. Anadolu Ajansı Editör Masası’nda son yaşananları, su sözlerle değerlendirdi:

-Avrupa, şu anda Birinci ve İkinci Dünya Savaşı günlerine geri dönüyor. Almanya, Türkiye ile arasına Berlin Duvarı örüyor.

Evet, belki bazılarına ters gelecek, ama…

Türkiye ilerlerken, onlar geriye doğru gidiyor!

***

Yaşanan olaylara doğru teşhis koymak için önce “Avrupa’nın geçmişinin” ve “Avrupalı kafasının”ne olduğuna bakmak lazım…

Çok değil, kısa bir süre öncesine kadar Kıbrıs’ta Rum askerlerine uygun adım yürüyüş talimi verilirken şu slogan atırılırdı:

-En iyi Türk ölü Türk, en iyi Türk ölü Türk…

Bu uygulama ne zaman yasaklandı, biliyor musunuz? Daha yeni, 2008 Yılı’nda. Yasaklandı, ama kafanın hâlâ aynı kafa olduğu söylenebilir.

1990’lı yıllarda Yunanistan’a gittiğimizde, yol kenarlarında tabelalar vardı. Üzerlerinde nefret dolu “Kıbrıs’ı unutmayacağız” yazıları bulunuyordu.

Mesela Fransızcada “Türk” kelimesi kaba ve acımasız insanlar için dillendirilir.

Bir İspanyol, karşısındakiyle ilgili küçük düşürücü yorum yapmak isterse “Turco” kelimesini kullanır.

İtalyancada “Türk gibi pis kokmak” deyimi vardır.

Norveçliler, kızgınlıktan deliye dönen birini tarif için “Türk gibi kızgın” derler.

“Davetsiz misafir Tatar’dan kötüdür” sözleri bir Rus atasözüdür.

Karadağ’da işini yapmayan ya da kötü yapan birine “Yoksa sen Türk müsün?” denilir.

Sırbistan’da birini aşağılamak için “Komiksin, yoksa sen Türk müsün?” diye sorulur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarihi savrulma 25 Mayıs 2023 | 645 Okunma Erdoğan kaybeder mi? 24 Mayıs 2023 | 1.075 Okunma Tükettiler cephaneyi 23 Mayıs 2023 | 642 Okunma Hâlâ mı aynı dil? 18 Mayıs 2023 | 676 Okunma Ne vereyim abime? 17 Mayıs 2023 | 840 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar