Ankara’da gizli servis operasyonu

Üsküp doğumlu Ömer Tokat, tam bir Komünistti. İstanbul Hukuk Fakültesi’nde okuyor, Ankara’daki Sovyetler Birliği Büyükelçiliği ile irtibat halinde Bolşeviklerin dünya...

Üsküp doğumlu Ömer Tokat, tam bir Komünistti. İstanbul Hukuk Fakültesi’nde okuyor, Ankara’daki Sovyetler Birliği Büyükelçiliği ile irtibat halinde Bolşeviklerin dünya üzerinde yeni zaferler kazanması ideali peşinde koşuyordu. 

1942 Yılının Şubat Ayında İstanbul’daki Sovyet Konsolosluğu’nda bulunan Rus ajanlar Pavlov ve Karmilov’dan çok gizli bir görev aldı. Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Franz Von Papen’e Atatürk Bulvarı’nda suikast düzenleyecekti. 

Papen, Hitler’e çok yakın bir isimdi. 1939’dan beri Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği görevini yürütüyor, etkili politikaların altına imza atıyordu. Ömer Tokat, önemli bir “faşisti” ortadan kaldıracak olmanın hayali içinde çalışmalarına başladı… 

Plan hazırdı: Papen’i, Atatürk Bulvarı üzerinde tabancayla vuracaktı. Sonra da Ruslartarafından verilen sis bombasını patlatacak ve ortaya çıkacak kargaşadan faydalanarak, rahatlıkla kaçacaktı. 

Beklenen an geldi. Ömer Tokat, Alman Büyükelçi Von Papen’e doğru yürümeye başladı. Ancak, tabancasını çekip ateş etmesine fırsat kalmadan, elindeki bomba bir anda patladı. Ruslarınkendisine “sis bombası” diye verdikleri patlayıcı o kadar güçlüydü ki, cesedi bulunamadı. Ankara polisi, bulvar üzerindeki bir ağaca asılı duran ayakkabısı ve cımbızla toplanan et parçalarından sonuca gidebildi. 

Suikast başarısız olmuş, Papen kurtulmuştu. 

Ömer Tokat’ın eline verdikleri bombanın erken patlaması, bütün planları bozmuştu. Oysa, hazırladıkları plan gerçekleşseydi, Papen ölecek, Türk-Alman ilişkileri bozulacak, Ömer Tokat da “sis bombası” sandığı tahrip gücü yüksek bombayı patlatarak, kendi kendini imha edecekti. Ortada Rusları suçlayacak hiçbir delil kalmayacaktı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarihi savrulma 25 Mayıs 2023 | 644 Okunma Erdoğan kaybeder mi? 24 Mayıs 2023 | 1.071 Okunma Tükettiler cephaneyi 23 Mayıs 2023 | 640 Okunma Hâlâ mı aynı dil? 18 Mayıs 2023 | 675 Okunma Ne vereyim abime? 17 Mayıs 2023 | 835 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar