AB’nin samimiyet sınavı

Hatay Görüşmeler yapıldı, imzalar atıldı. Türkiye, taahhüt ettiği 72 şartın tamamını büyük ölçüde yerine getirdi. Şimdi, Avrupa Birliği’nden Türk vatandaşlarına uygulanan...

Hatay

Görüşmeler yapıldı, imzalar atıldı. Türkiye, taahhüt ettiği 72 şartın tamamını büyük ölçüde yerine getirdi. Şimdi, Avrupa Birliği’nden Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin kaldırılmasını bekliyoruz.
AB, işaret fişeğini 4 Mayıs’ta atacak. Türkiye ile vize diyaloğuna ilişkin yeni raporunu yayımlayacak. Bu rapor, aynı zamanda AB’nin bir samimiyet sınavı da olacak. Ortada bir problem kalmadığına göre, attığı imzanın gereğini yapması gerekli.
AB Bakanı Volkan Bozkır’la, Hatay’da bu konuyu görüştük…
“AB, 4 Mayıs Rapor metnini sizinle paylaştı mı?” dedik. “Hayır” cevabını verdi:
-Ama aylardır komisyonla temas halindeyiz. Attığımız bütün adımları sürekli paylaştık. Bizim şu andaki beklentimiz, isterse sayfalar dolu rapor olsun, neticede tek bir cümledir. O da “vize kalkabilir” ya da “vize kalkamaz” ifadesidir. 4 Mayıs’ta vizenin kalkabileceği yönünde bir tavsiye kararı çıkacağını düşünüyoruz.
Bakan Bozkır’a “sürpriz olabilir mi?” dedik…
“Siyasette olmayacak bir şey yoktur” cevabını verdi:
-Ancak, bu kadar yıllık tecrübem ve aylardır süren görüşmelere bakarak gördüğüm tablo, komisyonun raporunun olumlu çıkması gerektiğidir ve olumlu çıkacağını ümit ediyorum.
Kısa bir süre önce Başbakan Davutoğlu’na da aynı soruyu sormuş ve benzer bir cevap almıştık. Türkiye, AB’den sürpriz beklemiyor. Bu defa verdiği söze ve attığı imzaya sahip çıkacağını düşünüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarihi savrulma 25 Mayıs 2023 | 645 Okunma Erdoğan kaybeder mi? 24 Mayıs 2023 | 1.076 Okunma Tükettiler cephaneyi 23 Mayıs 2023 | 642 Okunma Hâlâ mı aynı dil? 18 Mayıs 2023 | 676 Okunma Ne vereyim abime? 17 Mayıs 2023 | 840 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar