Mehmetçiğin beslenmesi ticarete alet edilince

Sevgili okurlarım, kışlada yedirilen yemeklerden çeşitli zamanlarda zehirlenip hastaneye kaldırılan binlerce askerimizin olayını utanarak izliyoruz.Mehmetçiğin beslenmesi bile Türkiye genelinde özel sektöre, ticarethanelere...

Sevgili okurlarım, kışlada yedirilen yemeklerden çeşitli zamanlarda zehirlenip hastaneye kaldırılan binlerce askerimizin olayını utanarak izliyoruz.
Mehmetçiğin beslenmesi bile Türkiye genelinde özel sektöre, ticarethanelere ihale edilmiş durumda.
Nasıl ve hangi koşullarla, hangi torpil ve yandaş ilişkileriyle ihale edildiği meçhul!
Emekli tümgeneral Doğu Silahçıoğlu'dan dün bu konuda aldığım uyarıcı ve öğretici mektubu sizlere aynen iletiyorum.
Her şey net ve açık. Üzerine hiçbir yorum yapmıyorum:

*  *  *

“TSK İaşe (beslenme) Sistemi: Türk Silahlı Kuvvetleri'nde iaşe sisteminin karşı karşıya kaldığı sorunlar yakın dönemde çok sık gündeme gelmeye başladı.
İaşe ve önemi: Ordunun temel yapısını oluşturan askerin ve ordu hayvanlarının iaşesi (beslenmesi) ve ibatesi (barındırılması), her dönemde bütün orduların en başta gelen uğraşısı oldu. Bu husus her zaman büyük önem taşıdı. Her orduda ve her kademede üzerinde durulan konuların başında geldi. Muharebede iaşe hizmeti, sağlık hizmeti ile birlikte zafere giden yolun esas unsuru oldu.
Napolyon bunu şu yalın sözle ortaya koymuştu: “Her ordu dolu mideyle yol alır.”

*  *  *

Tarihsel süreç: “Harp Tarihi”, askerlerine ve hayvanlarına yeterli iaşe ve ibate imkânı sağlamayan komutanların, diğer alanlarda ne kadar başarılı olurlarsa olsunlar, birliklerinde moral ve motivasyonu (görev yapma isteğini) gerekli düzeyde tutamadıkları için kaybettikleri muharebe örnekleriyle doludur.
Osmanlı İmparatorluğu bu gerçeğin ışığında, orduda iaşe sistemini bir esasa bağladı.1914 yılında, zamanın imkân ve koşullarına göre ileri anlayışta olan “Tayinat (erzak) ve Yem Kanununu” çıkardı.
“Büyük devletlerin” ordularındaki gibi beslenmede “kalori hesabını” esas alan bu kanun, Cumhuriyet dönemi dahil olmak üzere, 100 yıla yakın bir süre uygulandı.
Nihayet, 24 Mayıs 2007'de 5668 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırıldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk’ün Türk’e propagandası! 01 Aralık 2023 | 215 Okunma Geçmişten günümüze banker piyasası 30 Kasım 2023 | 229 Okunma Varoş bankerlerinden yüksek sosyeteye 29 Kasım 2023 | 421 Okunma Kendim ettim kendim buldum... 28 Kasım 2023 | 571 Okunma Suudiler işi kotarmış bile!.. Kanarya ve Cimbom nerede? 25 Kasım 2023 | 238 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar