Atatürk’ten günümüze uyarılar

Sevgili okurlarım, elimde ilginç bir kitap var. Özlem Kumrular ve Mehmet Perinçek tarafından çeşitli konularda yapılan 21 söyleşinin toplandığı bir kitap:“Zaman Treni. Tarihin Renkli...

Sevgili okurlarım, elimde ilginç bir kitap var. Özlem Kumrular ve Mehmet Perinçek tarafından çeşitli konularda yapılan 21 söyleşinin toplandığı bir kitap:
“Zaman Treni. Tarihin Renkli Vagonlarında Bir Seyahat.”(Doğan Kitap.)
Söyleşilerden biri Semih Tezcan'la yapılmış…
“Emil Ludwig'in Atatürk'le söyleşisi.”
Ludwig bir Alman gazeteci.
1930 yılında Gazi ile söyleşi yapmak amacıyla Ankara'ya geliyor. Bu konuşmanın metni 9 ve 11 Mart günlerinde günlük Neue Freie Presse gazetesinde yayınlanıyor.
Söyleşinin tam metni ne yazık ki Türkiye'de yayınlanmadı. Oysa içinde çok ilginç hususlar var.
Bunlar günümüzde bile geçerli.
Tam metni Mehmet Perinçek'ten istedim, o da gönderdi. Çok teşekkür ediyorum.

*  *  *

Ludwig soruyor, Gazi anlatıyor:
“Lider koşullardan yararlanmalı, kararlı olmalıdır. Ama hep akıl yolundan gitmelidir.”
Akıl yolundan gitmeli… Günümüzde bazılarında eksik olan hususu vurguluyor.
Gazeteci, yeni kurulan bir devletin (Cumhuriyet'in) başına bir generalin gelmiş olmasının Avrupa'da dehşetle karşılandığını söylediğinde Gazi önce duralıyor, sonra şu yanıtı veriyor:
“Çok doğru. Bir general eğer bir generalden başka bir şey değilse ve hiç kimse onu kontrol etmiyorsa, hükümdar olarak tehlikelidir.”
Bırakın generalleri, günümüz Türkiye'sinde bazı siviller bile şimdi hiç kimsenin kendilerini kontrol edemeyeceği yeni bir düzen getirmek için çaba harcıyor!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk’ün Türk’e propagandası! 01 Aralık 2023 | 214 Okunma Geçmişten günümüze banker piyasası 30 Kasım 2023 | 226 Okunma Varoş bankerlerinden yüksek sosyeteye 29 Kasım 2023 | 420 Okunma Kendim ettim kendim buldum... 28 Kasım 2023 | 566 Okunma Suudiler işi kotarmış bile!.. Kanarya ve Cimbom nerede? 25 Kasım 2023 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar