ABD hava harekâtını YPG’ye haber verdi mi?

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, geçen hafta TÜMSİAD 7. Genel Kurulu açılışında Hava Kuvvetleri’nin Sincar ve Karaçok harekâtını anlatırken şöyle dedi: “Vakti saati geldiğinde ne...

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, geçen hafta TÜMSİAD 7. Genel Kurulu açılışında Hava Kuvvetleri’nin Sincar ve Karaçok harekâtını anlatırken şöyle dedi:

“Vakti saati geldiğinde ne yapacağımızı biliriz. Bir gece ansızın gelebiliriz.”

Bu sözler, Türk Hava Kuvvetleri’nin Sincar ve Karaçok’a yaptığı hava harekâtının icra biçimi ile birlikte değerlendirildiğinde, sadece YPG/PYD’yi değil, ABD’yi de doğrudan ilgilendirdiği görülüyor.

Zira, TSK harekât merkezinden üst düzey bir subay, ABD ve Rusya’nın Ankara’daki askeri ataşelerine, ‘Şu koordinatlara hava harekâtı düzenleyeceğiz’ dediği anda, Suriye’deki bir ABD özel birliği o koordinatların yaklaşık 10 km güneyindeydi ve o görüşmeden kısa bir süre sonra da jetler havalanmıştı.

AYNI YÖNTEM

Çok merak ettim. O görüşme sonrasında, ABD’li komutanlar duyar duymaz PYD ve YPG’lilere ‘Tedbir alın, Türkler bombalayacak’ bilgisini verdi mi? ABD’lilerin harekâtı öğrenmesiyle, jet pilotlarının füzeleri göndermek için o kırmızı düğmelere bastığı an arasında geçen 45 dakika içinde Karaçok’ta ve Sincar’da neler yaşandı?

Bunu araştırırken ilginç bir detay öğrendim.


Biliyorsunuz, 7 Nisan günü ABD’nin Akdeniz’deki iki savaş gemisinden 59 Tomahawk füzesi havalanmış ve Şayrat Hava Üssü’nü vurmuştu. ABD’li komutanlar, bu bombardımandan kısa bir süre önce Rus komutanlarla temasa geçerek bilgi vermişti. Bu, Rusların önceden Suriye ordusunu uyarmasına fırsat verebilir, Suriye ordusu da tedbir alabilirdi. Ancak üste Rus askerlerin bulunması ve Tomahawk’ların hedefi olması, daha ciddi sorunlara neden olabilirdi. Zamanlama, tedbir almayı mümkün kılacak ama yüzde yüz korunma fırsatı vermeyecek bir şekilde yapıldı. Rejim ordusu, tedbirler sayesinde bombardımanı en az hasarla atlattı. Ancak 5-6 uçağı ile önemli yapıları kurtarma fırsatı bulamadı.

Türk Hava Kuvvetleri’nin harekâtının ABD ve Rusya’ya bildirilmesiyle ilgili zamanlamada da benzer bir yöntem izlendi. ABD’lilerin o koordinatlarda kayıp vermesinin önüne geçildi ama ABD’liler o koordinatlarda ABD askeri varlığının olup olmadığını kontrol ederken bile YPG/PYD’liler harekâttan haberdar oldu. Buna karşın, kısa süre içinde harekete geçildiği için de YPG/PYD’liler kayıp vermekten kurtulamadı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.507 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 735 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 765 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.648 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.423 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar