İktidar sıkıntısı

31 Mayıs 2017 Çarşamba Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı’nın 28 Mayıs 2017 günü Ensar Vakfı’nda yaptığı konuşmadaki şu sözleri önemliydi: “…hâlâ sosyal ve...

31 Mayıs 2017 Çarşamba

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı’nın 28 Mayıs 2017 günü Ensar Vakfı’nda yaptığı konuşmadaki şu sözleri önemliydi: “…hâlâ sosyal ve kültürel iktidarımız konusunda sıkıntılarımız var.”
İslam ağırlıklı bir siyasal yapı olan AKP, 14 yıldır kesintisiz olarak iktidardadır. Bu yıllar içinde girdiği her seçimden birinci çıkmış, İslam ağırlıklı muhafazakâr bir örgütlenmedir. Bu temel niteliğini attığı her adımda ortaya koymuştur.
Dolayısıyla “sosyal” ve “kültürel” hedefleri de partinin İslami- Muhafazakâr temel niteliğine uygun niteliklerde olacaktır.
Konya ve Kayseri örnek alınacak olursa bu kentlerdeki sanayi ve ticaret odaları, işadamları derneklerinin neredeyse tümü, sivil toplum kuruluşlarının büyük çoğunluğu ve toplumsal yaşam İslami- Muhafazakâr akımın egemenliği altındadır. Bu örnekler özellikle çok sayıda Orta Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu kentleriyle çoğaltılabilir. Bu kentlerin ortak özelliği nüfuslarının çoğunluğunun kasaba kültüründen kent kültürüne henüz geçememiş olmasıdır.
Altyapı büyük ölçüde kapitalistleşmiş de olsa kapitalizm öncesi feodal üstyapı kapitalistleşen altyapının üzerine bir tencere kapağı gibi oturmuştur. Bu kentlerde klasik anlamda modernleşmeden söz etmek olası değildir.

***

Bu açıdan değerlendirildiğinde AKP’nin bu kentlerde sosyal ve kültürel iktidar konusunda bir “sıkıntı” çektiği söylenemez.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda 28 Eylül 2018 | 4.747 Okunma Cumhuriyet Halk Partisi: Yeniden (2) 13 Temmuz 2018 | 191 Okunma Cumhuriyet Halk Partisi: Yeniden (1) 11 Temmuz 2018 | 238 Okunma Ağlamak 04 Temmuz 2018 | 275 Okunma Mutlu sona doğru 22 Haziran 2018 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar