Büyük lokma büyük söz (2)

Bir süredir birçok Avrupa ülkesi ırkçılık, yabancı düşmanlığı gibi milliyetçilikten kaynaklanan akımlarla baş etmeye çalışıyor. Bu ülkelerden biri de Hollanda. İki gün...

Bir süredir birçok Avrupa ülkesi ırkçılık, yabancı düşmanlığı gibi milliyetçilikten kaynaklanan akımlarla baş etmeye çalışıyor. Bu ülkelerden biri de Hollanda. İki gün önce yapılan, Hollanda Temsilciler Meclisi’nin 150 üyesini belirleyen seçimlerde ırkçı bir politikacı olan Geert Wilders başa güreşmekteydi fakat umduğunu bulamadı Yabancı düşmanı, ırkçı Wilders’e karşı mücadele veren sağ liberal Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi lideri Başbakan Mark Rutte seçimlerden kazançlı çıktı, yeniden birinci parti oldu. 
Bu başarıda hiç kuşkusuz Türkiye ile patlak veren krizin de payı vardır. Rutte’nin tırmandırdığı kriz sandığa ona oy olarak yansıdı.

***

Bu arada Türkiye, Hollanda’ya karşı uygulayacağı yaptırımları açıkladı. Başbakan Rutte’nin bu yaptırımlara karşı tepkisi ise “Yaptırımlar hiç de kötüdeğil!” şeklinde oldu. 
Gerçekten de diplomatik uçuşları engelleme, Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi’nin Türkiye’ye gelmemesini istemek, resmi ziyaretler için Türkiye’ye gelecek üst düzey yetkililerin engellenmeleri, TBMM’deki Hollanda dostluk grubunun lağvedilmesi, Rotterdam-İstanbul kardeş şehir anlaşmasının İstanbul tarafından feshi gibi yaptırımların can acıtıcı bir yanı yoktur. 
Türkiye kamuoyunda Hollanda’ya karşı bir hesap kesme beklentisi oluşturulmuş, bu meyanda İstanbullu taksiciler Hollanda Başkonsolosluğu önünde gösteri yapmışlar, bundan böyle araçlarına hiçbir Hollanda vatandaşını almayacaklarını açıklamışlardır. 
İzmit’te AKP’li gençler Hollanda’nın simge rengini aldığı portakalları sıkıp suyunu içerek tepkilerini ortaya koymuşlardır. 
Bir de Kangal cinsi köpek sahipleri köpekleriyle Hollanda Başkonsolosluğu’nun önünde eylemde bulunmuşlar, bu arada da “Bu köpekler insan yer!” diye bağırarak Rotterdam’daki polis köpeklerine nazire yapmışlardı. 
Bu tepkiler bir zamanlar Fransa ve İtalya’ya karşı çeşitli nedenlerle yapılan protestolarda gördüğümüz kravat kesme, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyayı sokağa atma eylemlerini andırmaktadır. 
Sonuçta o zaman da bu zaman da toplumun hükümetlerden beklentileri boşa çıkmıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda 28 Eylül 2018 | 4.747 Okunma Cumhuriyet Halk Partisi: Yeniden (2) 13 Temmuz 2018 | 191 Okunma Cumhuriyet Halk Partisi: Yeniden (1) 11 Temmuz 2018 | 241 Okunma Ağlamak 04 Temmuz 2018 | 275 Okunma Mutlu sona doğru 22 Haziran 2018 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar