Karayolları’nın bir milletvekiline cevabı

Bütçe kaynaklarının doğru kullanılmadığıyla ilgili bir sorunu, aralıklarla dile getiriyorum. Olağanüstü dönemlerde başvurulması gereken bir ihale yöntemi, rutin bir yola dönüşmüş....

Bütçe kaynaklarının doğru kullanılmadığıyla ilgili bir sorunu, aralıklarla dile getiriyorum.
Olağanüstü dönemlerde başvurulması gereken bir ihale yöntemi, rutin bir yola dönüşmüş. Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) deprem, sel gibi doğal afet ya da öngörülemez acil durumlarda başvurulması gereken “davetli ihale” yöntemini, neredeyse tek yol olarak benimsemiş durumda.
Kamu İhale Kanunu’nun (KİK) 21/b maddesi. Bu madde uygulandığında KGM; açık, rekabete dayalı ihale yapmak yerine, “belli firmaları” seçip, çağırıp pazarlık yöntemiyle karayolu yaptırıyor.
Bu ihaleleri; tutarları, proje adı ve kazanan firmalarıyla son yazılarımda örnekledim. “3. Havalimanı”nı yapan firmalarda dönem dönem yoğunlaşma olduğunda aktardım.

***

Büyük bölümü KGM projeleri olmak üzere, 3. havalimanı şirketlerine “pazarlık” usulüyle verilen işlerin toplamının 2.5 milyar TL’ye ulaştığını, bu tutarın yarıdan fazlasını ise (1.4 milyar TL’si) Cengiz İnşaat’a ihale edilen işlerin oluşturduğunu da yazdım. Yalanlama gelmeyen bu yazılarda şu soruları sordum:
- Olağanüstü durumların yöntemi olan 21/b yönteminde ısrarın özel bir nedeni mi var?
- Deprem, afet, öngörülemez hallerde uygulanan davet yöntemi, kötüye kullanılmadan serbest rekabet ortamında normal ihale yapılsa, İGA şirketleri ve en çok da Cengiz İnşaat bu büyüklükteki yol ihalelerini alabilir miydi?

***

Gelelim bugüne.
Adalet Yürüyüşü’nde dokuzuncu güne giren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na salı günü Çamlıdere’deki grup toplantısının ardından selam verdiğimde, önemli bir haber paylaştı. Ben de sizinle. Kılıçdaroğlu, “yazılarım üzerine” davet yöntemli ihaleler konusunda TBMM’de gensoru hazırlıkları yaptıklarını açıkladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 358 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 210 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 260 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 387 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar