Hazine yardımı ve çatışma ortamı

2017 bütçe tasarısı görüşmeleri bugün başlıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Maliye BakanıNaci Ağbal’ın yapacağı sunuşun ardından, bir ay boyunca, merkezi yönetim...

2017 bütçe tasarısı görüşmeleri bugün başlıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Maliye BakanıNaci Ağbal’ın yapacağı sunuşun ardından, bir ay boyunca, merkezi yönetim kapsamındaki kurumların ödenekleri görüşülüp tartışılacak. 
Pazar günkü yazıda paylaştım. Önemi dolayısıyla iki veriyi yineliyorum: 
Başbakan emrinde olması gerektiği halde, anayasaya aykırı olarak Cumhurbaşkanı’nın da kullanımına açılan “örtülü ödenek” tutarı artık belli. 
(Bütçe başlangıç ödeneği esas alındığı için, hesaplamayı yapmak mümkün.)
Önümüzdeki yıl Başbakan ile Cumhurbaşkanı, birlikte toplam 3.2 milyar TL örtülü ödenek kullanabilecek. (634.2 milyar TL gider tahmini üzerinden.) 
Bu tutar; hesabı sorulmayan, açıklanmayan, denetlenmeyen “gizli hizmet gideri” kaleminden, her ay 264 milyon TL harcanabileceği anlamına geliyor.

Hazine yardımı 
Diğer yandan, siyasi partilere dağıtılacak Hazine yardımının hesabı da netleşti. 235 milyon TL. 
Tasarıda yer alan 586.7 milyar TL gelir tahmini üzerinden, yeni yılın ilk haftasında Meclis’te grubu bulunan dört siyasi parti hesabına aktarılacak tutarlar şöyle: 
AKP: 119.4 milyon, CHP: 61 milyon, MHP: 28.7 milyon, HDP: 26 milyon. 
AKP’nin başkanlık referandumuna konu edeceği anayasa değişikliği, bütçe görüşmeleri bitince Meclis’e geliyor. 
Sırasıdır; başkanlık düzenlemesinin hazırlıkları sürerken, bu iki bütçe rakamı üzerinden de rejim ve demokrasi egzersizi yapılabilir. 
İkisi de bizim vergilerden olmak üzere: 
264 milyon TL: Yürütme organının, denetim dışı ve hesap vermeden yapacağı aylık harcama. 
235 milyon TL: Dört siyasi partiye bir yıl için dağıtılan toplam yardım.

1 Kasım olmasaydı 
Bu egzersizi, seçim sonuçları üzerinden karşılaştırmalı olarak, bir adım ileriye taşımak mümkün. Hazine yardımı, Siyasi Partiler Kanunu uyarınca, seçimlerde alınan geçerli oy sayısı üzerinden hesaplanıp dağıtılıyor. Dolayısıyla seçim sonucu birincil belirleyici olduğu için; hak edilen tutarlar, bir seçimden diğerine dramatik değişiklikler gösterebiliyor. 
Yukarıda aktardığım Hazine yardımları, son geçerli genel seçim olan 1 Kasım sonuçlarını esas alıyor. 
1 Kasım seçimlerinin; -sadece beş ay önceki- 7 Haziran seçiminin ardından, canlı bomba saldırıları, katliamlar ve terör eylemleriyle ülkenin içine sokulduğu şiddet sarmalının yol açtığı kitlesel travma ve korku atmosferi altında gerçekleştiğini buraya not düşelim. 
İki seçim arasındaki dönemde yükselen şiddet sarmalı, iktidar ile anamuhalefet partilerinin oylarını artırırken, MHP ile HDP oylarında düşüşe yol açtı. Buradan yola çıkararak “Eğer 7 Haziran seçim sonuçları geçerli olsaydı, dört siyasi partinin 2017 bütçesi üzerinden hak edeceği Hazine yardımları ne olurdu” sorusunu sordum. 
Siyasi Partiler Yasası’ndaki hesap üzerinden yanıt aradım. Sonuç şöyle oldu: 
AKP: 95.8, CHP: 58.5, MHP: 38, HDP: 
30.5 milyon TL 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar