HSYK Başkanvekili uyardı: ‘Hep birlikte kaybedeceğiz’

HSYK Başkanvekili Mehmet Yılmaz’ın cümlesinin tamamı şöyle: “Elbirliğiyle yargıya güveni yükseltemezsek, hep birlikte kaybedeceğiz.”Nereden çıktı...

HSYK Başkanvekili Mehmet Yılmaz’ın cümlesinin tamamı şöyle: 
“Elbirliğiyle yargıya güveni yükseltemezsek, hep birlikte kaybedeceğiz.”
Nereden çıktı derseniz. 
AB, Brexit’le sancılı bir döneme girse de Türkiye ile yürütülen projelerde aksaklık yaşanmıyor. AB, Avrupa Konseyi ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK), altı ay önce başlattığı “Türkiye’de Yargı Etiğinin Güçlendirilmesi Projesi”isimli projesi vesilesiyle, dün tanık olduk. 
İki yıl süreli, 3.7 milyon Avro bütçeli proje kapsamında düzenlenen -katılıp izleme olanağı bulduğum- çalıştay, farklı kesimlerin görüş alışverişine zemin oluşturdu. 
Proje amacı, mevcut koşulları bir saniye durup hatırlarsanız hayli iddialı: Türkiye’de yargı etiğinin geliştirilmesi, etik kodların etkin uygulaması için kamu gözetiminin arttırılması amacıyla halkın farkındalığının arttırılması. İşlerinin pek zor olduğunun, toplantının açış konuşmasını yapan Başkanvekili Yılmaz da farkında. 
Bugünkü yazıyı kendisinin de bir aktörü olduğu sisteme dair güçlü eleştiri ve özeleştiri mesajları içeren Yılmaz’ın konuşmasından derlediğim notlara ayırıyorum: 
- Yargı bağımsızlığı: Yargı bağımsızlığı, hukuk devletinin önkoşulu. Son yıllarda yargı bağımsızlığı o kadar büyük sorun haline geldi ki. Herkes bir rakam söylüyor. Yüzde 20, 30 diye güvenilirlik konusunda. Arkadaşlar bilimsel bir çalışma yapıyor. Yüzde 30’un üzerinde dediler. Ama biz öyle hissedemiyoruz. Önemli olan da bu zaten. Sebebi ne? Sebebi kutuplaşmayla birlikte, yargı üzerine yığılan işlerin, çözülen işlerin güven telkin etmemesi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 358 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 210 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 260 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 387 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar