İnsanlıktan çıktıkça

Dün Meclis’teydim. Önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Plan-Bütçe Komisyonu’na uğradım. Aynı zamanda Erdoğan’ın damadı da olan Bakan Berat...

Dün Meclis’teydim. Önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Plan-Bütçe Komisyonu’na uğradım. Aynı zamanda Erdoğan’ın damadı da olan Bakan Berat Albayrak, ilk bütçesinin sunuş konuşmasını yapıyor; ansiklopediden hallice boyutlardaki kitapçığı okurken biraz sıkılmış görünüyordu.
Albayrak 121 sayfalık “konuşma”yı atlaya atlaya okuduysa da muhalefet milletvekillerinin tepkisinden kaçamadı.
Bir saat dolup konuşma bittiğinde CHP’li Musa Çam söz aldı. Bir önceki Ulaştırma Bakanlığı bütçesinde de sunuş konuşması iki saat sürmüştü:
“Sanki Binali Yıldırım bu kabinenin gizli başbakanıymış gibi özel tolerans sağladınız. Şimdi de Sayın Bakan. Evet bir milletvekili ve bir bakan ama Saray’ın damadı. Ona da ayrıcalık tanındı. Bu da bize haksızlık” deyince ortalık karıştı, itirazlar yükseldi. Hem Başkan Sadi Bilgiç hem de AKP’li vekiller “kabinenin gizli başbakanı” ile “damat” ifadelerinin pek de nazik olmadığı görüşündeydiler. Albayrak tartışmayı tebessüm ederek izledi.
Sonra CHP’li Bülent Kuşoğlu söz isteyerek meselenin özünü tane tane aktardı:
“Sayın Bakan 2014’te 1.8 milyar TL bütçe kullandınız. Şimdi de 2 milyar TL istiyorsunuz. 1.8 milyar TL’nin nerelere harcandığını ve şimdi istediğiniz bütçenin de gerekçelerini anlatacaksınız.”
Konuşmalar sürerken çıkıp HDP Grubu’na geçtim.

***

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel kürsüden açıkladı:
“16 Ağustos’tan bu yana 56 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 461 sivil öldü. Ve bugün 18. gün. Cizre’deki vahşet bodrumundan hâlâ haber alınamıyor.”
Demirtaş’ın Cizre’deki resmi söylemle “operasyon”, gerçek yüzüyle “katliam”a dair Meclis kürsüsünden yaptığı açıklamalar dehşet vericiydi.
“Operasyon” tamamlanmış olmasına karşın, 60’a yakın cenazenin; sokaklara dağıtıldığı, böylece zamana yayılmış ve çatışma sonucu gerçekleşmiş gibi “parti parti” yapılacak açıklamalarla toplumsal infiale yol açmamanın amaçlandığı, cenazeleri almaya gelen belediye cenaze hizmet yetkililerine güvenlik güçlerinin “Cenazeler daha hazır değil ki” yanıtının verdiği, Şırnak Valisi’nin orada görev yapan bazı meslektaşlarımıza “Ben de biliyorum siviller olduğunu ama kurunun yanında yaş da yanar” dediği...
Peki seçimlerde en çok oyu almış üçüncü partinin Eş Genel Başkanı’nın bu açıklamaları nasıl olup da karşılığını bulamıyor? Çünkü gerçeği aktaracak kanallar tıkalı. Tıpkı o sokaklar, o ilçeler gibi, “gerçek” de abluka altında. Gerçeğin peşindeki gazeteciler, ölüm tehdidi altında.
Var olan kanallarda en çok bağıranın sesi duyuluyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin rüşvet karnesi 02 Kasım 2022 | 359 Okunma Merkez Bankası Hazine ve Maliye’ye mi tabi olacak? 31 Ekim 2022 | 212 Okunma KKM tartışması büyüyor 28 Ekim 2022 | 262 Okunma ‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi 26 Ekim 2022 | 388 Okunma ‘Kanunları kimler yapar’ 24 Ekim 2022 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar