ABD’nin dünyası

Dünyanın jandarması ABD, ‘Çılgın Donald’ liderliğinde giderek ‘hakiki rotasını’ tutturuyor. Beklendiği gibi Donald Trump’ın dünyaya vaatlerinin 180 derece zıttına gitmesi 100 gün...

Dünyanın jandarması ABD, ‘Çılgın Donald’ liderliğinde giderek ‘hakiki rotasını’ tutturuyor. Beklendiği gibi Donald Trump’ın dünyaya vaatlerinin 180 derece zıttına gitmesi 100 gün sürmedi. Trump, “Önceliğimiz IŞİD” demişti, şimdi IŞİD’le savaşan Esad için “Sonu geldi” buyuruyor. “Rusya ile işbirliği istiyorum” demişti, şimdi Moskova’ya “Tarafını seç” ültimatomu çekiyor. “NATO’nun modası geçti” demişti, şimdi “NATO’nun modası geçmedi” görüşünde. “Çin kur manipülatörü” demişti, şimdi “Çin kur manipülatörü değil” diyor. Ve bu sayede ABD müesses nizamının hiç hazzetmediği ‘Çılgın Donald’ ‘stratejik fırsata’ dönüşüveriyor.

***

Dünyada türlü kitle imha silahını savaş alanında kullanmış olan hangi ülkedir? Balık hafızalar bile Hiroşima’daki nükleer, Vietnam’daki kimyasal ve biyolojik, Irak’taki uranyumlu silahlarını kimin kullanmakta beis görmemiş olduğunu bilir. Saddam’a İran’ı vursun diye yakılan ‘yeşil ışıkla’ gerçekleşmiş Halepçe katliamında dönemin ABD yönetiminin payını da bilen bilir. 
Hal böyleyken, ‘Çılgın Donald’ liderliğindeki ABD; Britanya ve Fransa’yı yanına alıp uluslararası bağımsız, tarafsız ve şeffaf soruşturmaya gerek görmeden Suriye’yi hedef tahtasına oturttu bir kere. Siyasi çözüm için Astana ve Cenevre süreçleri baltalanırken, artık “rejim değişikliği” için her yol mubah görülecek demektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’de darbe tehdidi 07 Eylül 2018 | 4.985 Okunma Zaharçenko darbesi 05 Eylül 2018 | 4.511 Okunma İdlib’den esen fırtına bulutları 31 Ağustos 2018 | 398 Okunma Kapitalizm, ırkçılık ve toprak reformu 29 Ağustos 2018 | 4.834 Okunma Trump’ın medya savaşı 17 Ağustos 2018 | 180 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar