Bulgaristan’daki ‘fetih cephesi’

‘Yeni Osmanlıcı’, ‘Pan İslamcı’ zihniyetin dış politikası, olsa olsa ‘fetih cepheleri’ üzerinden yürütülür. Açılan her ‘fetih’ cephesi ‘iç siyasette’ her...

‘Yeni Osmanlıcı’, ‘Pan İslamcı’ zihniyetin dış politikası, olsa olsa ‘fetih cepheleri’ üzerinden yürütülür. Açılan her ‘fetih’ cephesi ‘iç siyasette’ her daim mağdur lakin muktedir olabilmenin mühimmatıdır. Dış siyasette elde ‘atımlık barut’ kalmamasının da müsebbibi. 
Avrupa ile çıkarılan krizin yaban ellerdeki Türkiye insanının elinden çifte vatandaşlığı alma olasılığı belirmişken, komşu Bulgaristan’da açılmış ‘fetih cephesini’ ihmal etmeyelim.

***

Rusya ile tarihi bağları ile AB üyeliğini dengelemeye çalışan Bulgaristan, geçen pazar genel seçim için sandığa gitti. Son dört yılda bu üçüncü seçimde yine Boiko Borisov’un merkez sağcı ve Avrupacı, Bulgaristan’ın Avrupalı Kalkınması Partisi (GERB) yüzde 32 ile galip çıktı. İkinci sırada oylarını büyük ölçüde artırarak yüzde 27’ye ulaşan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) geldi. 1989’daki asimilasyon politikalarından itibaren Bulgaristan Türklerinin haklarını “eski Türkiye”nin katkılarıyla söke söke kopartmış Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ise üçüncü sıradaki yerini, Bulgar milliyetçilerini buluşturan ‘Birleşik Vatanseverler’e kaptırdı. Son yıllarda koalisyon ortağı olup bakanlar çıkarmış HÖH’nin bu halinde Bulgaristan Türklerini göstere göstere bölen siyasal İslamcı aklın payı büyük.

***

HÖH 2012’den beri ‘biat’ ettirilmeye çalışılmakta. Önce HÖH içinden ‘Müslüman Demokrat’ soslu Kasım Dal’ın Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) devşirildi. Sonuç hüsran oldu, 2014 seçiminde baraj altı kaldı, HÖH de kan kaybetti. 
Ardından 2015 sonunda Rus uçağının düşürülmesi krizinde Bulgaristan Türkleri ‘hamasetin Sofya şubesi’ kılındı. Dönemin HÖH lideri Lütfi Mestan, Rusya’ya -artık kimlerin telkiniyleyse- ‘dayılanmaya’ kalkıştı. 2013’te aktif siyasetten çekilip onursal başkanlığa geçmiş HÖH lideri Ahmet Doğan kendisini “Ya bir yangın çıkarsa, ne yapacağız? Potansiyel husumetlerin çevresindeyiz” diyerek ikaz etti. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’de darbe tehdidi 07 Eylül 2018 | 4.985 Okunma Zaharçenko darbesi 05 Eylül 2018 | 4.511 Okunma İdlib’den esen fırtına bulutları 31 Ağustos 2018 | 398 Okunma Kapitalizm, ırkçılık ve toprak reformu 29 Ağustos 2018 | 4.834 Okunma Trump’ın medya savaşı 17 Ağustos 2018 | 180 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar