Kelin merhemi olsa

Artık yazmaya utanıyoruz. Türkiye’de başkanlık sisteminin siyasi propagandasını yapmak uğruna açılan ‘Avrupa cephesinin’ bir malzemesi de yine Suriyeli sığınmacılar! Avrupa’ya...

Artık yazmaya utanıyoruz. Türkiye’de başkanlık sisteminin siyasi propagandasını yapmak uğruna açılan ‘Avrupa cephesinin’ bir malzemesi de yine Suriyeli sığınmacılar! Avrupa’ya ‘faşist’ ve ‘Nazi’ yakıştırmaları saçanlar, yine “AB ile Geri Kabul Anlaşması’nı iptal ederiz” nakaratını tutturdular. Geçen yılki gibi “Her ay 15 bin mültecinin önünü açalım da görün gününüzü” üslubu devrede. Bu trajikomedide insanın içinden “Ne yani, ‘ahlaki üstünlük’ taslayanlar savaş mağduru insanları ‘faşizmle, ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla’ itham ettikleri topraklara mı gönderecek” demek geliyor. Diyemiyoruz, acı acı gülüyoruz.

***

Suriyeli sığınmacı akınıyla ekonomik krizde refah düzeyleri daha da sarsılan AB liderleri, Türkiye ile temel insan haklarını ihlal eden o ‘ahlaksız’ anlaşmayı kotardığında, pek memnun olmuştu. Karşılığında meşhur ‘Kayseri pazarlığıyla’ 3 milyar dolar yerine iki kat bedeli de gözden çıkarınca; Türkiye’nin baştan hayal olan ‘vizesiz seyahat’ talebini kolayca savuşturup mevzuyu kapatmışlardı. Şimdi her krizde aynı yemek önlerinde. Lakin pek çiğ! Anlaşma Türkiye hattından akını kesti, bu arada Suriye ve Irak’ta radikal cihatçı terörle mücadelede önemli yol kat edildi. Yeni akın beklenmezken ‘şantaj’ elde patlamaya aday. Ucunda ‘paracıklar’ var. Peki, Türkiye’yi yöneten siyasal İslamcı akıl, hakikaten her ay 15 bin insanı sınıra salar mı? Ben garanti edemem de Avrupalı anlaşılan pek inanmıyor. 
Onlar ‘ne halleri varsa görsünler’ diyelim. Zira çoktan kabak başımıza patladı. Kelin merhemi olsa başına sürecek haldeyiz. Ne zamandır gündem yoğunluğundan aktaramadım. Marmara Belediyeler Birliği Göç Politikaları Atölyesi, ocak ortasında Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi’nin işbirliğiyle yapılmış “Suriyeli Mülteciler ve Belediyelerin Süreç Yönetimi” raporunu yayımladı. Malum sığınmacılar artık yerel yönetimlerin önemli sorunu.

***

Rapora göre 2011’den beri Türkiye’ye 5.5 milyon Suriyeli giriş yaptı, kalanların sayısı 3.2 milyon. 10 ilde 20’den fazla kampta yaşayanların sayısı Aralık 2016 itibarıyla 257 bin. Yani toplamın sadece yüzde 8’i. Kalan yüzde 92, 81 ile dağılmış ‘kent mültecileri’. İstanbul’da 600 bin Suriyeli yaşıyor. Yani her 100 kişiden 4’ü Suriyeli. 2.8 milyon Suriyeli ‘geçici koruma’ kapsamında. Terör saldırıları sonrası devreye sokulan beyana dayalı ön kayıt sisteminde topu topu 330 bin isim var. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’de darbe tehdidi 07 Eylül 2018 | 4.985 Okunma Zaharçenko darbesi 05 Eylül 2018 | 4.511 Okunma İdlib’den esen fırtına bulutları 31 Ağustos 2018 | 398 Okunma Kapitalizm, ırkçılık ve toprak reformu 29 Ağustos 2018 | 4.834 Okunma Trump’ın medya savaşı 17 Ağustos 2018 | 180 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar