Trump yasağı

'Çifte standartlar’ ve ‘riyakârlıklar’ âlemine bir kez daha hoş geldiniz... Donald Trump’ın daha ilk haftasında ABD’nin göçmen kabul programını 120 günlüğüne...

'Çifte standartlar’ ve ‘riyakârlıklar’ âlemine bir kez daha hoş geldiniz... Donald Trump’ın daha ilk haftasında ABD’nin göçmen kabul programını 120 günlüğüne askıya alan ve ‘kayda değer’ değişim olana dek Suriyeli sığınmacıların ülkeye girişini yasaklayan; Irak, Suriye, İran, Libya, Sudan, Somali ile Yemen olmak üzere yedi ülkeden Amerika’ya gitmek isteyenlere üç ay vize verilmemesini öngören başkanlık kararnamesiyle kızılca kıyamet koptu. Popülist, izolasyonist, ‘ne idüğü belirsiz’ Trump, ‘liberal değerler’ Amerikası’nı ayaklandırdı.

***

Haksız değiller. New York’un JFK, Washington’ın Dulles uluslararası havaalanlarında dramlar yaşanıyor. 5 yaşındaki İranlı çocuklar kelepçelenip aileleriyle ülkelerine postalanıyor. Amerikalıların azımsanmayacak bir kısmının zannettiğinin aksine Arapların hepsi Müslüman değilken, misal Florida’da Yahudi asıllı Suriyeliler gözaltına alınıp saatlerce sorgulanıyor. Pek hazin lakin Suriye’deki El Kaideci Nusra Cephesi’nin Britanya ve ABD destekli yardım kuruluşu Beyaz Miğferler de Oscar törenine katılamıyor. 
Velhasıl Boston’dan San Francisco’ya Amerikan kentlerinde isyan var. ABD’nin ana akım siyasileri, akademisyenleri, solcu sanatçıları sokaklarda. 2003’teki Irak işgalinde, Obama/Clinton yıllarının Libya, Suriye, Yemen’i kavuran ateşinde yoktular. İkinci Dünya Savaşı sonrası en büyük sığınmacı akınını yaratmış liberal müdahaleciliğe itirazlarını da işitmedik. Şimdi ‘Müslüman yasağı’ başlığı altında dayanışmadalar. Savaşlara onay vermiş Senatörler timsah gözyaşları döküyor. Sosyal medya #MuslimBan hashtag’ıyla ayakta. 
Zaten kararname öncesi Trump’a karşı isyan ruhu ‘Yaşlı Kıta’ya zuhur etmiş, Almanlar ‘özgürlük için tekbir getirmişlerdi’. Velhasıl ‘İslamofobi’, ‘medeniyetler çatışması’ mefhumları yine gözde. Lakin İslam âleminin liderlikleri suskun. Liberal Batılılar o denli ‘Aydınlanmışlar’ ki, mevzuyu anlayamıyorlar.

**

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’de darbe tehdidi 07 Eylül 2018 | 4.985 Okunma Zaharçenko darbesi 05 Eylül 2018 | 4.511 Okunma İdlib’den esen fırtına bulutları 31 Ağustos 2018 | 398 Okunma Kapitalizm, ırkçılık ve toprak reformu 29 Ağustos 2018 | 4.834 Okunma Trump’ın medya savaşı 17 Ağustos 2018 | 180 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar