“Yapay ve kumpas kriz”

Trump’un Ortadoğu turundaki tâlimatıyla patlak veren “Katar krizi”nin “Sünnî cephe”nin öncülüğü rolü verilen Suudî Arabistan’la “Şiî blok”un başı konumundaki...

Trump’un Ortadoğu turundaki tâlimatıyla patlak veren “Katar krizi”nin “Sünnî cephe”nin öncülüğü rolü verilen Suudî Arabistan’la “Şiî blok”un başı konumundaki İran karşıtlığını tahrikle İslâm dünyasında “mezhep savaşı”yla Müslümanları birbirine kırdırma oyunu olduğunu açığa çıkıyor.

İlk yurtdışı gezisini Suudî Arabistan’la İsrail’e yapıp başında kipa ile “ağlama duvarı” önünde poz veren Trump’un onca ağır tahribattan sonra bölgede başta gelen işbirlikçisi Suudi Arabistan’la on ülkeye “ablukayı hafifletme” direktifinin ardından Riyad’ın “yumuşama mesajları” bunun sinyali.

Ancak en çarpıcısı, Washington'da Amerikan Savunma Bakanı Jim Mattis'le Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiye’nin imzaladığı anlaşmayla, Trump’un daha iki hafta önce ‘en üst düzeyde teröre destek verdiği” gerekçesiyle suçladığı Katar’a ABD’nin savaş uçağı satacak olması. 

Katar resmî haber ajansı QNA’nın Katar Savunma Bakanlığı’ndan duyurduğuna göre, hâlen büyük bir Amerikan Askerî Üssünün bulunduğu ve 10 bin Amerikan askerinin konuşlandığı Katar, “kriz”in ardından ABD’den tutarı 12 milyar doları (yaklaşık 42 milyar TL) bulan 36 adet F-15 savuş uçağı siparişini vermiş. Yine Amerikan medyasında Katar’a 72 jet satılacağını kaydediliyor. 

Ayrıca ABD ile Katar ilk kez ortak askerî tatbikat yapıyor. El Cezire kanalı, başkent Doha'nın güneyinde Katar kara sularında başlatılan tatbikata iki Amerikan savaş gemisi ve Katar gemilerinin katılımıyla füze ve top atışlarının yapılacağını, iki ülke uçakları ve deniz unsurlarının ortak operasyonu icra edeceğini bildiriyor. (AA, 16.6.17)

SUN’ÎLİĞİNİ ELE VERİYOR

Öncelikle “kriz”le Katar’ı “baş düşman” ilân eden Suudi Arabistan’la daha geçen ay 110 milyar dolarlık silâh satışıyla toplam 350 milyon dolarlık ticari- ekonomik işbirliğini imzalayan Amerika’nın son “Katar hamlesi”, küresel egemenlik ve emperyal çıkarları hesâbına Müslüman ülkeleri birbirine kışkırtan işgal-sömürü projelerinin içyüzünü, sinsî fitnenin arka plânındaki dehşeti deşifre ediyor.  

Keza Aslında Ankara’dakiler de yavaş yavaş “kriz”in uyduruk olduğunun farkına varıyor. Başbakan Yardımcısı ve hükûmet sözcüsünün, “Katar’daki yapay bir kriz” tanımlaması ile daha evvel “Burada bir oyun oynanıyor ama oyunun ne olduğunu tesbit etmiş değiliz” diyen Cumhurbaşkanı’nın Ramazan ayında Müslüman Müslümana bu tür yaptırım uygulamasına dikkat çekip, “Burada çok ciddî bir kumpas görüyorum” sözleri, Katar krizinin bir oyun olduğunun ikrarı. (AA, gazeteler, 16.6.2017)

Diğer yandan, hükûmetin alelacele bu ülkeye beş bin asker göndermesine dair "Burada bir çatışma veya savaş çıkarsa Türkiye’nin savaşa girmesi söz konusu mu?" sorusuna,

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 275 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 188 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 211 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar