“KHK komisyonu”

Yine bir Olağanüstü Hal (OHAL) kararnâmesiyle (KHK) “OHAL İnceleme Komisyonu’nun kurularak KHK’larla yapılan ihraçlara ve kapatılan kuruluşlara itiraz hakkının getirilmesi, haksızlıkların ve...

Yine bir Olağanüstü Hal (OHAL) kararnâmesiyle (KHK) “OHAL İnceleme Komisyonu’nun kurularak KHK’larla yapılan ihraçlara ve kapatılan kuruluşlara itiraz hakkının getirilmesi, haksızlıkların ve hukuksuzlukların örtülü ikrarı.
684 sayılı KHK ile işten atılan 95 bin kişinin ve kapatılan kuruluşların başvurularını alınacak olması; -Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlarla toplu işlenen suçlar hariç- daha önce 30 güne çıkarılan gözaltı süresinin 7 güne indirilmesi ve hiçbir hukuk devletinde benzerine rastlanmayan “avukat yasağı”nın kaldırılması, yanlışından dönüş sinyali oluyor.

Aslında OHAL KHK’ları ile yargısız, sorgusuz–sualsiz 150 bine varan kamudan ihraçların ve görevden uzaklaştırmaların yanısıra yüzlerce firmaya, şirkete kayyım atanıp el konulması ve basın yayın organlarının kapatılmasının Türkiye’yi tam bir girdaba soktuğu açıkça görülüyordu.

Dayatılan haksızlıkların OHAL’ın kalkmasıyla eninde sonunda yargının önünden gelip döneceği, vatandaşların maruz kaldıkları büyük mağduriyetlerin, maddi–manevi kayıpların millete ve devlete büyük bedeller ödeteceği biliniyordu. Hukuk dışılıkla ve haksızlıklarla muallel dayatmalarla adâletin gelmeyeceği ortada idi.

HUKUK HİÇE SAYILDI, VARTAYA DÜŞÜLDÜ

Ne var ki, hukukçuların, uygulamaların Anayasa ve hukukla asla bağdaşmadığına dair bütün ikazlara rağmen bir kez daha “kumpasa gelen” siyasi iktidar, “muhtemel potansiyel tehlike” vehimli kararnâmelerle haksızlıklara ve hukuksuzluklara devam etti.

“Darbe girişimi”ne kalkışanların, karışanların, parmağı olup destek verenlerin “etkin soruşturma”ya tabi tutulması gereğine karşı, bunun dışında sırf devletin izin verdiği bankaya para yatırma, sendikaya üye olma, özel okula - dershaneye öğrenci gönderme gibi “gerekçeler”le peşpeşe KHK’larla hiçbir soruşturma ve inceleme yapılmadan insanlar hak kazandıkları işlerinden edildi.

Resmi Gazete’de gece yarısı yayınlanan KHK’larda, Emniyet’ten Milli Eğitim’e, Sağlık’tan Diyanet’e, YÖK’ten üniversitelere, bütün bakanlıklarda ve kamu kurumlarında on binlerce kamu personeli, “hiçbir yargı ve mahkûmiyet kararı aranmaksızın” mesleklerinden atıldılar; ve “bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecekleri” durumuna düşürüldüler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 275 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 188 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 211 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar