“Tehditlerle, korkularla, hilelerle...”

“CUMHUR-BAŞKANLIĞI” SİSTEMİ-5Daha referandum süreci başlamadan bir dizi manipülasyonla, 12 Eylül darbesi lideri Evren için çıkarılan “darbe anayasası”nın cumhurbaşkanına verdiği...

“CUMHUR-BAŞKANLIĞI” SİSTEMİ-5
Daha referandum süreci başlamadan bir dizi manipülasyonla, 12 Eylül darbesi lideri Evren için çıkarılan “darbe anayasası”nın cumhurbaşkanına verdiği geniş yetkiler daha da genişletiliyor.

Başbakanlığın kaldırılacağı, “yürütme yetkisi ve görevi”nin Bakanlar Kurulundan alınıp, başbakanın ve kurulun bütün yetkilerinin tek başına cumhurbaşkanınca kullanılacağı karmaşık sistemde Meclis’in denetleme fonksiyonlarının başında gelen “güvenoyu”, “gensoru”, “sözlü soru” hakkı alınıyor. Denetleme yetkisi kısılan Meclis’in OHAL’ı ilân yetkisi cumhurbaşkanına da veriliyor.

Meclis’in yasama yetkisi içinde yer alan kanun hükmünde kararnâme çıkarma yetkisi verilen cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu ve Millî Güvenlik Kurulu’nun görüşü alınarak ilân ettiği OHAL’ı, tek başına altı ay ilân edebiliyor. Dahası OHAL’de kararnâmeleriyle temel hakları ve hürriyetleri sınırlayabiliyor.

Keza Bakanlar Kurulunun hazırlayıp Meclis’e sunduğu bütçeyi hazırlama yetkisi de artık cumhurbaşkanına geçiyor. Cumhurbaşkanının iâde ettiği kanun ancak 301 milletvekilinin oyuyla yeniden onaya sunulabiliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 275 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 188 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 211 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar