Suriye politikasının geldiği yer

Türkiye’nin terörle mücadele gerekçeli Cerablus operasyonu sürüyor. Peki, son on dört ayda 1200’e varan insanı öldüren ve binlercesini yaralayan terör tsunamisi nasıl meydana geldi?Gerçekten, her defasında...

Türkiye’nin terörle mücadele gerekçeli Cerablus operasyonu sürüyor. Peki, son on dört ayda 1200’e varan insanı öldüren ve binlercesini yaralayan terör tsunamisi nasıl meydana geldi?
Gerçekten, her defasında onlarca – yüzlerce mâsum insanı hunharca katleden IŞİD ve benzeri terör örgütleri, hangi sebep ve saiklerle Türkiye’nin yanıbaşında palazlandı? Terör nasıl bu denli pervâsızca azgınlaştı? Nasıl oldu da doğudan batıya, sınır illerinden büyük şehirlere eleman devşirir güce ulaştı; bazı şehirler “IŞİD’in Türkiye’deki lojistik üssü” haline geldi, getirildi?

Terör eylemleri, canlı bomba ve tonlarca patlayıcı taşıyan araçlar nasıl büyük şehirlerin merkezlerine kadar taşınıp en kalabalık meydanlarda, şehirlerin kalbinde patlatıldı? Çocuk militanlar, kanlı eylemiyle çocukları, bebekleri katleden intihar bombalarına nasıl dönüştürüldü?

İKİ BİN MİLİTAN, 20 BİN BAĞLANTILI!

Bugün birçok mahfilde, 15 Temmuz “darbe girişimi”nde hedefin, yönetimi değiştirmenin ötesinde “Türkiye’de bir iç savaş çıkarıp yabancı işgale hazırlama projesi” olduğu belirtiliyor. Hükûmet sözcüsü, “Irak’ın paramparça hale gelmesi, Irak’taki o sürecin başlamasından 20 ay sonra gerçekleşmiştir. Suriye, 18-19 ay sonra bugünkü Suriye haline gelmiştir” diyor.

Devlet raporlarında onlarca örgütün kıyasıya birbiriyle çatıştığı, onlarca istihbarat servisinin cirit attığı iç savaş içindeki Suriye’nin 911 kilometrelik kevgire dönen sınırından yüzlerce, hatta binlerce terör eylemlerinde kullanılabilecek elemanın geçirildiği belirtiliyor. Ayrıca IŞİD tehlikesine çok önceden dikkat çekilmiş. Emniyet İstihbarat Dairesi’nin ‘gizli’ “Türk selefîler raporu”nda çarpıcı bilgiler yer alıyor. Nisan 2011’den beri Irak ve Suriye’ye 2750 Türk selefînin gidip geldiği, halen bölgede 1211 kişinin bulunduğu, bunlardan 749’unun IŞİD, 136’sının Nusra Cephesi’nden olduğu, 457 Türk’ün bölgede öldüğü kaydediliyor. (İsmail Saymaz, Hürriyet, 25.4.16)

Buna bağlı olarak iki bin civarında eğitimli IŞİD militanının göçmenlerle ya da yol geçen hanına dönen huduttan yasadışı yollarla geçip “uyuyan hücreler” halinde terör eylemleri için beklediği-bekletildiği, dahası teröre teşne 20 bine ulaşan bağlantılı sempatizanın doğudan batıya Türkiye’nin her tarafına dağıldığı– dağıtıldığı belirtilip bunun “tehdit niteliği taşıdığı” uyarısı yapılıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 275 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 188 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 211 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar