Yargıda “kara dönem”

AB Bakanı’nın peşinen tanımayacağını bildirdiği Avrupa Parlamentosu (AP) “Türkiye raporu”nda demokrasi ve hukuk devleti alanlarındaki gerilemede yargı bağımsızlığının gereğine dikkat...

AB Bakanı’nın peşinen tanımayacağını bildirdiği Avrupa Parlamentosu (AP) “Türkiye raporu”nda demokrasi ve hukuk devleti alanlarındaki gerilemede yargı bağımsızlığının gereğine dikkat çekiliyor.
Aslında AB’den önce Türkiye’nin içinden de yargının bağımsızlık ve tarafsızlığını yitirdiğine dair ciddî ikazlar gelmişti.

Evvela Meclis eski Başkanı Çiçek’in, yargı bağımsızlık ve tarafsızlığını ve anayasal teminat altına alan, “hiçbir organ, makam, merci veya kişinin, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve tâlimat veremeyeceği, tavsiye ve telkinde bulunamayacağı” hükmünü getiren “Anayasa’nın 138. maddesi ölmüştür” sözleri bunun tesbitiydi.

Keza AYM eski Başkanı Kılıç’ın, “En büyük hasar, toplumun vicdanı olan yargının intikam aracı olarak kullanılmasıyla hukuk güvenliği alanında oluyor. Yargının anayasa, yasa ve vicdanî kanaati sonucu oluşması gereken yorum ve kararları kendini bağımlı hissettiği vesâyet odaklarının emir ve direktifleri doğrultusunda seleksiyona tâbi tutuluyor. Ağır bir vicdan yolsuzluğu suçu işleniyor” yakınması, bunun ifadesiydi.

YENİ HSYK OPERASYONUYLA…

Geçtiğimiz süreçte, Emniyet istihbaratının tesbit ettiği onlarca canlı bombanın sınırdan geçtiğine dair bilgilere rağmen Başbakan’ın açık itirafıyla bombayla kendini patlatmadan “tutuklanmazken,” icâd edilen “mâkul şüphe” ile ve tek hâkimlik “proje mahkemeler”le iktidara meddahlık yapmayan medyaya hiçbir mâkul gerekçe gösterilmeden operasyonlar düzenleniyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 274 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 186 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 208 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar