Suriye’ye müdahale hangi hesapla?

Ankara’nın son MGK toplantısından sonra da, içten ve dıştan yapılan bütün uyarılara rağmen iflâs eden politikalarla tam gaz Suriye’ye müdahale tavrını sürdürüyor.Belli ki...

Ankara’nın son MGK toplantısından sonra da, içten ve dıştan yapılan bütün uyarılara rağmen iflâs eden politikalarla tam gaz Suriye’ye müdahale tavrını sürdürüyor.
Belli ki, “IŞİD’le mücadele” paravanında rejimle çatışan silâhlı muhaliflere silâh-mühimmat ve her türlü lojistik desteğin yanı sıra askerî operasyonla Cerablus sınır hattında 20-40 kilometre derinlikte “tampon bölge” çevreleme peşinde.

Görünen o ki, Cumhurbaşkanı ve AKP hükûmeti, 7 Haziran seçimlerden önce de öncelikle baştan beri saplandığı Şam yönetimini devirmek için Suriye’ye girmeyi kafasına koymuştu. Bunun için TSK’ye baskı yapıldığı artık ayyuka çıkmış durumda.

Suriye topraklarında çekilecek “hat”ın, bölgenin IŞİD’in elinden kurtarılması ve on-on beş bin askerle sıcak tâkiple kontrolünü sağlamak amaçlı olduğu iddia edilse de, sözkonusu “alan”ın bu kez PKK’nın Suriye kolu PYD-YPG’nin kantonlarını birleştirerek Türkiye sınırı boyunca Kuzey Irak’tan Hatay’a Suriye’den koparılacak “koridor”a zemin hazırladığı herkesin mâlûmu.

Keza her ne kadar Cumhurbaşkanı, “Sınırımızda yeni bir devlet oluşmasına asla müsaade etmeyeceğiz” dese de, TSK’nın IŞİD’in elindeki Cerablus’a girmesinin PYD’ye alan açacağı da.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 275 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 188 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 211 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar