Esad rejiminin provokatif hamlesi: El-Bab'da son durum

Türkiye'nin 15 Temmuz kanlı darbe girişiminden kısa süre sonra başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu, aslında bir uluslararası mutabakat ile gerçekleşti.Hatırlatalım:Operasyon, dönemin ABD Başkan...

Türkiye'nin 15 Temmuz kanlı darbe girişiminden kısa süre sonra başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu, aslında bir uluslararası mutabakat ile gerçekleşti.
Hatırlatalım:
Operasyon, dönemin ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Türkiye'ye gerçekleştirdiği mahcup gezinin ilk günü başladı. Bu açıkça ABD yönetimine karşı bir meydan okumaydı. Türkiye'de gerçekleşen seçilmiş meşru yönetimi hedef alan, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'nın hayatına kasteden bu kanlı darbeye karşı ABD'nin kabul edilemez tutumuna karşı Ankara bir hamle gerçekleştirdi. ABD'nin itiraz şıkkı yoktu.
Rusya da Türkiye'nin kendi sınır güvenliğini garanti altına almayı hedefleyen bu operasyona itiraz etmedi. Esad sonrası Suriye'de Türkiye ve İran'ın rol oynaması gerektiğine inanan Moskova, Türkiye'nin etki alanını netleştirmesine karşı çıkmadı.
Malum, Türkiye'nin güney komşusu Suriye iç savaşının ortalarından itibaren Esad rejimi değil. Bu bölgede alan hâkimiyeti mücadelesi ile sınırları sürekli değişen bir YPG, DEAŞ, ÖSO hattı oluştu.
El-Bab operasyonu bugüne kadar uluslararası bir destek ile DEAŞ'ı ciddi bir darbe vurdu.
Bu hafta yaşanan bir gelişme ise bir dönüm noktası oluşturabilir.
Fırat Kalkanı başladığı günden beri ilk defa Türkiye'nin desteklediği unsurlar DEAŞ dışında bir hedef ile karşı karşıya geldi.
O hedef Esad askerleriydi.
Rejim güçlerinin el-Bab'ın güneyinde, Tedef kasabasını ele geçirmesi ile Türkiye ile Esad rejimi 'de facto' olarak tekrar komşu oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Musul sonrası DEAŞ 13 Temmuz 2017 | 1.392 Okunma Kıbrıs sorunu neden çözülmedi? 11 Temmuz 2017 | 351 Okunma G-20'ye dair notlar 10 Temmuz 2017 | 418 Okunma Mülteciler üzerinden bir provokasyon girişimi 06 Temmuz 2017 | 1.539 Okunma Bir tuhaf Körfez politikası 04 Temmuz 2017 | 385 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar