Yıldırım da meraktan kurtuldu

BUNU YAZMAK GEREK Referandumdan bu yana hükümetteki değişiklikler konuşuluyordu. Yaygın beklenti hükümette ciddi değişiklik yapılacağı yönündeydi. Ancak yine AKP içinden sızan bilgilere göre...

BUNU YAZMAK GEREK 

Referandumdan bu yana hükümetteki değişiklikler konuşuluyordu. Yaygın beklenti hükümette ciddi değişiklik yapılacağı yönündeydi. Ancak yine AKP içinden sızan bilgilere göre Erdoğan referandum sonuçlarından hiç memnun olmamıştı ve partinin de elinden kayıp gitmesinden endişe duyuyordu. Bu nedenle hükümet değişikliğini sürekli erteliyor ve adeta kılı kırk yarıyordu.
15 Temmuz törenlerindeki kalabalıklar ve bu kalabalıkların AKP’yi değil Tayyip Erdoğan’ı desteklediklerinin görülmesinden sonra AKP Genel Başkanının düğmeye bastığı belirtiliyor parti kulislerinde.
Sonunda dün öğle saatlerine doğru medyanın Ankara bürolarına “flaş” bir davet geldi. Başbakan saraya gidecekti. Sarayın da başbakanlığın da günlük çalışma programında böyle bir görüşme olmadığı için kulisler hareketlendi, hükümet değişikliği gününün geldiği anlaşıldı.
Böylelikle tüm kamuoyu ile birlikte Başbakan Binali Yıldırım da “yeni hükümet nasıl olacak, kimler gidecek kimler gelecek?” merakından kurtuldu.
Değişikliklere genel olarak bakıldığında dengelerin eskisi gibi aynen korunduğu görülüyor. Sadece başbakan yardımcılarının sayısı 6’ya çıkmış. Eskiden bu bakanların adı devlet bakanı olarak anılıyordu. Şimdi isimleri biraz daha şatafatlı, o kadar.
Değişiklikler içinde en dikkat çeken isimlerden biri Tuğrul Türkeş. 7 Haziran’da MHP’den 1 Kasım’da ise AKP’den seçilen Türkeş’in belli ki son kullanma tarihi gelmiş. Ayrıca artık MHP’lileri de düşünmenin gereği kalmadı, Bahçeli partisini adeta AKP’ye entegre etti.
Görevden alınan diğer bakanlar içinde önemli isim yok. Dengeleri bozacak biri de yok.
Erdoğan- Yıldırım görüşmesi ilan edildiğinde kulislerde en çok dolaşan spekülasyon Ali Babacan’ın yeniden ekonominin başına geçeceği idi. O anda buna ihtimal vermiyordum, çünkü Babacan’ın yeniden bakan olması ekonomi alanında başarısızlığın da ilanı olarak algılanabilirdi. Nitekim bu beklenti boş çıktı.
Bana göre yeni hükümetin en ilginç ismi Şanlıurfa Milletvekili Eşref Fakıbaba. Kabineye bir renk getireceğini, bakanlığının da hayli değişik olacağını tahmin ediyorum.
Hükümette ikinci kadın bakan bana sanki “Meral Akşener etkisine” karşı küçük bir önlem gibi geldi. Saray belki de “Bir kadın bakan daha atayarak, kadına önem verdiklerini” göstermek istiyor olabilir.
Bir diğer dikkat çeken isim ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın koltuğunu boşaltması. Herhalde bunun Adalet Yürüyüşü ile ilgisi yoktur, çünkü Bozdağ o makamda elinden geleni yaptı, yargının tamamen saraya bağlanması için gerekli bütün alt yapıyı hazırladı, muhtemelen daha az iş yapacağı ama daha üstte gibi duracağı bir göreve atanarak ödüllendirildi. Yerine gelen ismin ise saray yargısının oluşturulması için militanca çalışmalar yapan bir kişi olması ilginçtir.
Hükümete genel olarak baktığımızda ise , tüm ipler Erdoğan’ın elinde olacağına göre, reformcu, ileriye dönük çalışmalar yapabilecek, ülkedeki gerginlik ve düşmanlığı azaltacak nitelikte olmadığını söyleyebilirim.

CANIMI SIKAN ŞEYLER

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.186 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.007 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.207 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.695 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar