Sokağa dökülmek yerine pasif eylem düşünülebilir

ANALİZ Referandum gecesi için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun “O gece sokağa çıkmadık çünkü AKP'li silahlı milisler vardı, kan dökülmesin istedik” sözleri...

ANALİZ

Referandum gecesi için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun “O gece sokağa çıkmadık çünkü AKP'li silahlı milisler vardı, kan dökülmesin istedik” sözleri hâlâ kulağımda çınlıyor. Ne gariptir ki bu sözlerden bu yana ne bir suç duyurusu yapıldı ne de CHP sözcüleri konuyu bir daha dile getirdi.
İktidarın hukuk tanımaz biçimde bütün gücünü kullanarak “Atı alan Üsküdar'ı geçti” mantığı ile freni patlamış kamyon gibi ortalığı tozu dumana katmasına elbette ciddi bir tepki gösterilmelidir.
Konuştuğum birçok kişi “Bu işi halk halledecek sonunda” diyor. Burada kastedilen “sokağın harekete geçirilmesi” anlaşılan. Sokaktaki CHP'liler daha sert tepki gösterilmesinden yana.
Ancak öte tarafta ise her türlü demokratik hak arama eylemine devlet gücü kullanarak engel olan bir iktidar var. Bunun da ötesinde oluşturulan silahlı milislerle bir tür terör estirildiği de kesin.
Bu durumda “sokağa dökülmenin” dışında da etkili eylemler düşünülmesi gerekir.
Bana göre CHP ve “hayır” diyen herkesin, 2019'a kadar bu ucube anayasayı geri çevirecek yöntemler için kafa patlatması en doğru hareket olacaktır.
Yoksa aday aramaya ve seçim kazanarak sistemi düzeltmeye çalışma çabaları bir ütopyadan ileri gitmeyecektir.
Sokağa dökülmek bir alternatifse ve bazı sakıncaları varsa örneğin “sokaktan çekilmek” de düşünülebilir.
Toplum “süreli” bir “pasif direniş” örgütlenebilirse buna uyar gibi geliyor bana.
Nedir pasif direniş?
Belli bir süre zorunlu iş ve hizmetler dışındaki tüm faaliyetleri durdurmak. Örneğin 15 günlük bir süre de şunlar yapılabilir.
Yandaş olmayan ama boyun eğen gazeteleri almamak.
Kendine merkez medya diyen ama AKP'nin dümen suyunda giden televizyonları izlememek.
Sinemaya gitmemek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar